Rezultati analize Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu su pokazale da vuneni otpad koji se više od dve decenije nalazi u krugu predionice „Piroteks“ u Pirotu nije opasan i ne sadrži uzročnike bilo kakve zaraze. Reč je o 220 tona otpadne vune koja se godinama raspada i predstavljao je potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu. Kao trajno rešenje ovog problema predlaže se kompostiranje za koje je potrebno mnogo para.

Republički inspektor zaštite životne sredine od zagađivanja za Pirotski okrug Nadica Minčić je rekla našem listu da je uzorak poslat na analizu u Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, a da u izveštaju koji je stigao pre nekoliko dana piše da otpad nije opasan.

– U izveštaju piše i da je zabranjeno njegovo odlaganje na deponije. Može se kompostirati ili spaliti. Biološko ispitivanje je pokazalo da u uzorcima vunenog otpada ima prisustva živih larvi, bube krzna, prašne vlasti i moljaca i velike količine suvih biljnih delova. Prema izveštaju Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, radioaktivnost ispitanih uzoraka je u granicama propisanim za industrijski otpad i kao takav zadovoljava uslove za odlaganje u životnu sredinu i neće je zagaditi. Ovaj uzorak je poslat i u Institut za veterinarstvo i rezultati su pokazali da u njemu nema uzročnika antraksa – kaže Minčićeva.

Prema njenim rečima, o ovim rezultatima je obavešteno Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i preporuka je da se izvrši kompostiranje otpada.

– To konkretno znači da se vuna usitni i prekrije zemljom. Reč je o novoj metodi. U Novom Sadu postoji firma koja se time bavi. Predstavnici te firme su se složili da dođu, pogledaju otpad, vide šta mogu da urade i koliko bi to koštalo – zaključuje Minčićeva.

Kompostiranje dva miliona dinara

Načelnik Opštinske uprave Bogoljub Tošić kaže za Danas da su u opštini upoznati sa ovim izveštajem i predlogom mera da se izvrši kompostiranje.

– Imamo ponudu novosadske firme za kompostiranje, ali videćemo koliko će to da košta i ko će to da plati. Potrebno je više od dva miliona dinara, a mi tih para nemamo. Tražićemo pomoć Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Fonda za životnu sredinu. Mi smo platili 62.000 dinara za analize uzoraka u Zavodu za javno zdravlje i od Fonda za životnu sredinu ćemo tražiti da nam ta sredstva vrati. Vlasnik „Piroteksa“ koji je u likvidaciji sada je država – kaže Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari