WWF: Nezapamćena oluja koja je pogodila region znak da je nužna promena načina života 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nezapamćena oluja koja je pogodila region, odnela živote i prouzrokovala ogromnu štetu, upozorenje je na prirodne nepogode koje se mogu sve češće da očekivati i znak da je nužna promena načina života, saopštila je danas svetska organizacija za zaštitu prirode – WWF.

Kao se navodi, nedavno tesno i jedva izglasan Zakon o obnovi prirode u Evropskom parlamentu pokazao je da i dalje ne postoji dobra volja i spremnost donosioca odluka i privrede na transformaciju i dekarbonizaciju.

Zakon o obnovi prirode, iako jedan od ključnih delova Zelenog dogovora Evropske unije, jedva je izglasan usled snažne kampanje dezinformacija konzervativnih i desničarskih političara i određenih industrijskih lobija, saopštio je WWF.

Ta organizacija navodi da se Evropska unija zasniva na kompromisu interesa njenih država članica, ali da s prirodom i hitnom potrebom za rešavanje klimatske krize i gubitka biodiverziteta kompromisa ne bi trebalo da bude.

„Ovo važi i za Srbiju, jer će sve obaveze prema očuvanju prirode važiti ne samo za zemlje članice, već sigurno i za zemlje kandidate. Ključno je da se standard očuvanja i obnove prirode jednako primenjuje svuda na području Evrope“, ocenio je WWF.

Izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz ukazala je da se mora dramatično smanjiti zavisnost od fosilnih goriva koja zagađuju životnu sredinu i mnogo bržim tempom preći na obnovljive izvore energije.

Ona je navela da se mora promeniti način kako se dobija energija, kako se putuje, koliko resursa se troši, kako se proizvodi hrana i šta se jede.

„Dekarbonizacija privrede je nužna, kao i prelazak na cirkularnu ekonomiju u kojoj ne dominira glad za neprekidnim rastom čime se troše ograničeni resursi, već svi naši napori treba da se usmere na prelazak na održivu ekonomiju i život u skladu sa prirodom“, istakla je Kalauz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari