Organizacija XY Spektrum: Nedopustiva javna nagađanja o polu bokserke Imani Kelif 1

Iz organizacije za promociju prava, unapređenje položaja i kvaliteta života interseks i trans osoba XY Spektrum apeluju da je nedopustivo nagađati i javno bez provere iznositi nagađanja o polu alžirske bokserke Imani Kelif koja sama do sada nije ništa govorila o tome.

„Reč je o nedopustivom narušavanju privatnosti. O njenim sportskim dostignućima, a i o samoj kvalifikaciji na Olimpijskim igrama svoje mišljenje su dale stručne sportske sudije“, stoji u saopštenjuove organizacije.

Oni napominju da je kao slogan ovogodišnjih Olimpijskih igara proglašena inkluzija i da svako ima pravo da se bori za najbolji rezultat pod olimpijskim geslom “Brže, više, jače”, a da sportisti i sportistkinje koji su pravo učešća izborili na Olimpijskim igrama znaju koliko su morali da ulože ličnog napora i truda.

„Zato se kao interseks zajednica najodlučnije protivimo svakom obliku diskriminacije i klevete kad je o bilo kom ljudskom biću reč, bez obzira na pol, rod, rasu, veru, političko ili seksualno opredeljenje. Ovakve klevete ne doprinose suštinski plemenitoj ideji sporta i olimpizma koja kroz takmičenje podrazumeva dijalog i razumevanje među ljudima svih rasa, vera kultura, polnih rodnih seksualnih identiteta I drugih identiteta. Ovava nagađanja samo nanose patnju i bol, ne samo Imani Kelif i njenoj porodici, već svima koji svojim životom, zalaganjem i naporima nastoje da svet u kome živomo učine boljim mestom za sve i svakog. Imani Kalif i njenoj porodici pružamo bezuslovniu podršku i nadamo se da se ovakav linč neće dogoditi više nikome“, stoji u saopštenju XY Spektrum-a.

Ističu da nije etiki spekulisati o identitetima sportistkinja u zemljama u kojima su LGBT identiteti kriminalizovani, a van svakog etičkog standarda je tražiti da se njihov pol „reklasifikuje“.

„Ova debata ima posledice za sve ljude sa urođenim varijacijama polnih karakteristika, bez obzira na to da li su karakteristike ljudi sa varijetetom problematizovane u sportskim takmičenjima, i bez obzira na naše rodne kategorije pola i naše identitete. Odlučno odbacujemo mržnju i pozivamo na poštovanje! Poštovanje naših tela i naših identiteta“, navode u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari