Yettel pravosnažno izgubio spor protiv N1, SBB i United Grupe 1Foto: Aleksandar Roknić

Privredni apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je odbijen tužbeni zahtev Yettel (bivši Telenor) protiv United Grupe, SBB-a, televizije N1 i produkcionog centra Adria News.

U ovom postupku Yettel je pokušao da spreči izveštavanje N1 o saradnji ove kompanije sa Telekom Srbija, čiji je cilj bio urušavanje SBB-a i nezavisnih medijskih kompanija koje posluju u okviru United Media.

Podsećanja radi, Yettel je tužbu podneo nezadovoljan izveštavanjem medija N1 sa kraja januara i početkom februara 2021. povodom procurelog dokumenta Telekom Srbija, kao i povodom opravdanih reakcija stručne i opšte javnosti koja se pobunila protiv želje Telekom Srbija da kroz saradnju sa Yettel-om naudi SBB-u i nezavisnim medijskim kompanijama koje posluju u okviru United Media.

Umesto da objasni javnosti svoj stav o izjavama poslovnog partneru da cilj zajedničkog nastupa predstavlja uništenje drugih kompanija, uključujući i medije, Yettel je pokrenuo sudski postupak, koji je sada pravnosnažno izgubio, kako bi izvršio pritisak na N1 da prestane da izveštava, odnosno da radi svoj posao.

Tužba Yettel-a je jedan u nizu postupaka kojima se pokušava zloupotrebiti institut nelojalne konkurencije kako bi se sprečio protok informacija u javnom interesu. Podsećamo, nedavno je švajcarski sud odbio sličan tužbeni zahtev Telekom Srbija, a u toku je ponovljeni postupak pred privrednim sudom po tužbi Telekom Srbija koji je zahtevao neverovatnih 80 miliona evra, a koji se zasnivao na istom osnovu, a povodom drugih medijskih objava u javnom interesu.

Drugostepeni sud je u potpunosti prihvatio nalaz Privrednog suda u Beogradu po kojom Yettel nije dokazao nijedan element koji se po zakonu traži za nelojalnu konkurenciju. Sud je posebno naveo da objave N1 o planu za uništenje SBB-a i nezavisnih medija predstavljaju objave informativnog karaktera širem krugu zainteresovane javnosti u vidu diskusije o temi od javnog značaja o saradnji dve kompanije od kojih je jedna preduzeće od posebnog društvenog značaja.

Mediji u okviru United Media grupacije će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno da informišu građane Srbije o svim temama od javnog značaja. Pritisak na uređivačku politiku kroz sudske tužbe, bez obzira da li dolaze od Telekoma Srbija, Yettel-a ili nekog trećeg, ih u tome neće sprečiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari