Za 10 godina osvojile 400 medalja: Najpoznatije zaječarske sestre atletičarke 1Foto: M.S.

Sestre Iva i Lena Maletić atletikom se bave duže od 10 godina. Za to vreme sa raznih takmičenja one su osvojile oko 400 medalja. Iva trenira duže od 10 godina, dok je njena mlađa sestra Lena prvobitno sa njom dolazila na treninge. Iva trči na 800 i 1.500 metara, dok su Lenine discipline 400 i 800 metara.

„Atletikom se bavimo od aprila 2011. godine. Članovi smo Atletskog kluba „Mladost“ u Zaječaru. Atletikom sam odlučila da se bavim jer sam u prvom razredu stigla četvrta na Krosu RTS-a, tako da su me posle toga roditelji odveli da treniram atletiku, na moje insistiranje, jer mi se dopalo da trčim. Lena je počela tako što je sa mnom odlazila na treninge, a tada je imala četiri godine i tako je i ona pored mene počela”, kaže ona.

Kako naša sagovornica nastavlja, njen prvi uspeh je srebrna medalja u Petrovcu na Mlavi i to je bilo prvo takmičenje, ali najdražu medalju ne može da izdvoji.

“Ne bih mogla to da uradim. Uglavnom su to medalje sa takmičenja na balkanskim prvenstvima. Nastupala sam u Bugarskoj, Hrvatskoj, Turskoj, BiH, Sloveniji. Uvek sam se vraćala sa nekim uspehom. Za sada imam 217 medalja”, priča Iva.

Mlađa sestra Lena, kaže za Danas da je učestvovala na više međunarodnih takmičenja.

“Ja sam bila u Bugarskoj, a 2015. u Splitu u Hravatskoj, na Sportskim igrama mladih i osvojila sam srebro. Imam oko 180 medalja sa raznih takmičenja“, objašnjava ona.

Prema rečima sestre Maletić, treninzi se razlikuju u zavisnosti u kom periodu treninga se trenutno nalaze.

“Trenutno smo u periodu pripreme i uglavnom treniramo dužine. Jedan dan izgleda tako što ujutru odemo na trening, pa u školu, zatim posle škole na još jedan trening. Uspevamo da uskladimo treninge i školske obaveze, ponekad teže, ali uglavnom se snalazimo”, rekla je Lena Maletić.

Iva nam otkriva svoje planove za budućnost, kao i gde će se uskoro takmičiti.

“Očekuju nas državna prvenstva, a što se tiče planova, volela bih da ostvarim normu za Svetsko prvenstvo, koje će biti održano u Kolumbiji u avgustu”, poručuje ona.

Planove za budućnost ima i mlađa sestra Lena, koja kaže da se priprema za međunarodna takmičenja.

“Moji planovi su da ostvarim normu za Evropske olimpijske igre za mlade i za Evropsko prvenstvo u Jerusalimu. Poruka za mlade je da budu uporni u onome što rade jer bez truda ne može ništa da se ostvari”, savetuje Lena.

Miodrag Grujić, njihov trener, kaže za Danas da su sestre mnogo talentovane.

„Suvo zlato. Nadam se da će jednog dana braniti našu zastavu i oboriti državni rekord”, ističe on.

Sestre Iva i Lena Maletić do sada su osvojile oko 400 medalja, a Iva ima samo 18 godina, dok je Lena tri godine mlađa, tako da je pred atletikom u Zaječaru svetla budućnost.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari