Nikada u Srbiji žene nisu bile ravnopravne sa muškarcima, zbog čega su se, sa manje ili više uspeha, borile za ostvarivanje svojih prava. Ta borba traje i trajaće još dugo – poruka je oko 200 žena, okupljenih proteklog vikenda na Vlasini na drugoj Skupštini Foruma žena Socijalističke partije Srbije (SPS).

– Srbija je danas u poziciji da koristi jedan ogroman resurs koji se zove žene, kako bi brže i efikasnije prevazišla mnoge probleme, pre svega ekonomske, sa kojima se susreće. Taj proces međutim mora biti brži i efikasniji – istakla je dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Foruma žena SPS.

Skupštinu Foruma žena na Vlasini prisustvovao je i Ivica Dačić, predsednik SPS, istakavši da se u Srbiji poslednjih godina neguje svaki oblik ravnopravnosti i žigošu sve pojave diskriminacije.

– Žene u Srbiji danas imaju osam do devet odsto manju platu od muškaraca sa istom školskom spremom, na istom radnom mestu i sa istim radnim iskustvom. Zadaci su i vas i ove države da se takav odnos promeni – naveo je Dačić.

Posle kraćeg filmskog zapisa čija je tema bila uloga i položaj žena u Srbiji, članice SPS su analizirale svoj dosadašnji rad i dogovorile se o zadacima koji im predstoje. Zarad efikasnijeg rada, učesnice Foruma žena su u svim okruzima Srbije izabrale koordinatorke, čija osnovna uloga treba da bude borba za ravnopravnost žena na terenu i njihovo efikasnije uključivanje u probleme sa kojima se susreće naše društvo.

Ovom skupu u hotelu „Vlasina“ prisustvovali su i ministarka poljoprivrede i životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, kao i Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS. Domaćin učesnicama ovog skupa bio je narodni poslanik socijalista iz Surdulice Novica Tončev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari