U poslednjih nekoliko dana, nizom kontradiktornosti i nejasnih, pa čak potpuno suprotnih tvrdnji o rezultatima analiza vode za piće iz gradskog vodovoda u Užicu, čije je korišćenje u petak po podne zabranjeno zbog pojave algi u jezeru Vrutci, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su dodatno zbunili građane.

Neko će morati da objasni Užičanima istinite razloge zbog čega se na rezultate analize čekalo sedam dana od uzorkovanja vode iz gradskog vodovoda, ali i celoj Srbiji da odgovori na pitanje – da li je tačno da Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ ne radi vikendom, kako to tvrdi direktorka užičkog Zavoda za javno zdravlje, zbog čega je analiza trajala tri dana duže.

– Imali smo naznake 20. decembra da se radi o prisustvu algi u mreži. Telefonski je kontaktiran „Batut“ i tada smo uradili uzorkovanje više od 100 litara vode i morali smo da je konzervišemo i pripremimo za dalja ispitivanja. Tako je postupak ispitivanja praktično trajao od 20. do 23. decembra (dani vikenda.prim.aut.), kada su preuzeti uzorci i nastavljen je do 26. decembra, kada nam je telefonski potvrđeno da ima algi, a zvanično je to potvrđeno 27. decembra – rekla je doktorka Olivera Janjić iz Zavoda.

Međutim, doktorka Biljana Mijović, direktorka Zavoda, tvrdi da Institut „Batut“ vikendom ne radi i time je potvrdila da je analiza upravo iz tog razloga trajala duže, a ne onoliko koliko je zaista potrebno, te da je voda za uzorkovanje tri dana, od petka do ponedeljka, bila u užičkom Zavodu.

– Kada se u pijaćoj vodi prvi put videla naznaka da se desila promena, jer sve vreme su se radile analize – mi nismo referentni za alge, ali preliminarno to gledamo. Onog momenta kad smo ih videli, zvali smo „Batut“, prostim rečima – u pomoć. Ali, za tu analizu je potrebna posebna procedura – uzorak od više od 100 litara vode treba propustiti kroz jedan mali filter, a osim toga „Batut“ ne radi vikendom i onda je rečeno – to nam spremite, naići ćemo u ponedeljak – doslovno je odgovorila Mijovićeva tokom konferencije za novinare.

S druge strane, u petak je Vlasto Stevanović, specijalista sanitarne hemije i šef laboratorije u Zavodu za javno zdravlje Užice, saopštio da je analizama „Batuta“ potvrđeno prisustvo algi – cijanobakterija u vodi za piće, ali ne i najopasnijeg toksina – mikrocistina LR , koji nastaje njihovim raspadom.

– Dokazano je prisustvo algi, ali danas (petak, prim.autora) je došao rezultat sa Instituta „Batut“ da je otrov, toksin koji bakterije najviše luče – nula. Nije pronađen – rekao je Stevanović.

Sutradan, na konferenciji za novinare, direktorka Zavoda Biljana Mijović najpre je tvrdila da u vodi nije pronađen mikrocistin LR, a potom na pitanje novinara rekla da je „dokazan u vrednostima koje su manje“.

– Ne radi se o tome – ima ga, nema ga, nego manji je ili veći od jedan (mikrogram po litru, što je gornja dozvoljena granica, prim.aut.). Na podsećanje da su njene kolege prethodnog dana tvrdile da tog opasnog otrova uopšte nema u vodi i na molbu da bude preciznija, ona je uzvratila: – Manji je od jedan (mikrogram po litru.prim.aut.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari