Novosadsko Prihvatilište za beskućnike, koje deluje pri Centru za socijalni rad, ne može da bude prošireno dok Gradsko veće ne pokrene inicijativu.

Ovo prihvatilište je prebukirano pošto se tokom najhladnijih dana javljalo pet puta više beskućnika nego što može da primi. Gradske vlasti su još uvek neodlučne, pa će brojni beskućnici morati da čekaju proleće kako bi se ugrejali.

– Kada su temperature bile ispod minus 20 stepeni, u dnevnom boravku se skupljalo i do pet puta više beskućnika nego što ovaj prostor realno može da primi. Mi obično imamo oko dvadeset korisnika, iako je prostor projektom predviđen za 10-12 ljudi. Ovih ledenih dana ih je bilo i po preko pedeset – kaže socijalna radnica u Prihvatilištu za beskućnike Dušanka Vucelja.

Pored ovog objekta nalazi se nekoliko napuštenih poslovnih prostora, međutim, još uvek se čeka inicijativa Gradskog veća kako bi se srušio zid i proširili kapaciteti.

Direktor Centra za socijalni rad Gojko Vujnović navodi da su improvizacijom uspeli da prošire kapacitete za spavanje, kako bi izbegli smrzavanja.

– Ovih dana smo izmestili žene u prihvatilište u Futogu, kako bismo napravili prostora za dodatne krevete i kontejnere koje smo namontirali u prenoćištu – kaže Vujnović.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže da gradske vlasti rade ono što je u njihovoj moći kako bi pomogli beskućnicima. Prema njegovim rečima, iz budžeta je za potrebe zbrinjavanja onih koji nemaju krov nad glavom izdvojeno oko dva miliona dinara.

– Gradska uprava se trudila da im na svaki način pomogne kroz socijalnu i medicinsku pomoć. Pre izvesnog vremena smo otvorili i prenoćište za beskućnike, a u ovaj objekat mogu da dođu na oporavak i zadovolje potrebe preko dana . Kao što smo čuli od zaposlenih, ovih dana je bilo više od pedeset korisnika prihvatnog centra iako su njegovi kapaciteti mnogo manji – rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da za vreme minulih nezapamćenih hladnih dana nije bilo nesrećnih slučajeva, ni smrzavanja među ovim ljudima, između ostalog i zahvaljujući gradskoj upravi koja je za njih obezbedila preko dva miliona dinara ove godine.

Beskućnici i sa fakultetskom diplomom

U Novom Sadu je popisano 99 beskućnika, međutim, smatra se da ih ima više. Kako kažu u Centru za socijalni rad, njihov starosni prosek se smanjuje i dolaze sve mlađi. Sada je više i onih sa srednjom školskom spremom, dok sa fakultetima ima oko deset odsto ljudi bez svojih domova, rekli su zaposleni u Centru za socijalni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari