Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju TIKA, Kancelarija za koordinaciju programa u Podgorici, donirala je Domu zdravlja Bijelo Polje opremu za terenske ambulante vrijednu skoro 25 hiljada evra.


Oprema se sastoji od boca sa kiseonikom i sistema za kiseoničku terapiju, sterilizatora neophodnih za sterilisanje sanitetskog materijala za zbrinjavanje rana, inhalatora za zbrinjavanje teških bolesnika sa oštećenom plućnom funkcijom, puls oksimetara – aparata za brzo i tačno mjerenje pulsa i snabdjevenosti krvi kiseonikom i najkvalitetnijih aparata za mjerenje krvnog pritiska sa stetoskopom. Ovu opremu dobiće ambulante u Tomaševu, Pavinom Polju, Bliškovu, Rasovu, Njegnjevu, Kanjama, Bistrici, Zatonu, Loznoj, Crhlju, Goduši, Godijevu i Koritima. Dva kompleta opreme su predviđene za matični objekat – odjeljenje pedijatrije i Centar za djecu sa posebnim potrebama.

– Menadžment Doma zdravlja je izradio u januaru ove godine Projekat opremanja 13 terenskih ambulanti, neophodnom medicinskom opremom potrebnom za kvalitetno obavljanje dijagnostike i liječenja građana koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju u tim ambulantama. Pošto budžetom Ustanove za 2015. godinu nijesu predviđena finansijska sredstva za ovu namjenu, zahtjev za finansiranje projekta je upućen Turskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju u Podgorici. Agencija je odobrila finansiranje cjelokupnog projekta, kazao je v.d. direktora Doma zdravlja Adnan Striković, naglasivši da je ovo druga donacija koju TIKA realizuje u ovoj ustanovi. „Pred puštanje novog objekta u funkciju krajem 2012, TIKA je učestvovala u finansiranju opremanja medicinskom opremom i medicinskim namještajem cjelokupnog novog objekta Doma zdravlja“, kazao je Striković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari