Pre dva meseca, na startu Lige šampiona, fudbaleri Partizana su protiv Šahtjora, na terenu ukrajinskog kolosa, tražili putokaz ka trećoj poziciji u H grupi i Ligi Evrope, ali nisu osvojili nijedan bod u Donbas areni ni u sledeća tri kola, pa im je večerašnji, ponovni susret sa „narandžasto-crnima“, u Humskoj, poslednja prilika za pozitivan rezultat pre formalnog silaska sa međunarodne pozornice, za dve nedelje na stadionu nedodirljivog Arsenala, gde su se i zadnji osvajač Kupa UEFA i Braga proveli kao bosi po trnju.

STADION: Partizana. KAPACITET: 32. 718 mesta. SUDIJA: Frank de Bleker (Holandija)

PARTIZAN: Stojković, Stevanović, Savić, Krstajić, Lazevski, Petrović, Smiljanić (Boja), Babović, Moreira, S. Ilić, Kleo. Trener Aleksandar Stanojević.

ŠAHTJOR: Pjatov, Srna, Rakitcki, Rat, Čingriski, Vilijan, Žadson, Gaj, Kosta, Luiz Adrijano, Eduardo. Trener Mirčea Lučesku.

Sa četiri poraza zacementirani na četvrtom mestu, crno-beli ne moraju ništa u ovih 90 minuta, ali planiraju da se – koliko im to bude dozvoljeno – isprse pred boljim, iskusnijim i skupljim protivnikom, koji još nije osigurao prolaz u osminu finala LŠ. Za čast, slavu i svoje navijače, koji su se prošlog decembra na istom mestu protiv istog rivala radovali jedinom trijumfu Partizana u tadašnjoj Ligi Evrope.

– Zamišljali smo drugačije revanš sa Šahtjorom. Nažalost porazi u prethodnim kolima učinili su da ova utakmica nema takmičarski značaj za nas. Samo, to nema veze sa motivima. Ostali smo bez šansi za prezimljavanje u Evropi, ne i bez želje i obaveze da još jednom pokažemo kako Partizan nije slučajno u Ligi šampiona. Dužni smo i navijačima da se borimo i pokušamo pobediti Ukrajince, iako je rival i ovog puta veliki favorit. Po svim mogućim kriterijumima – priznaje, ali ne odustaje mladi Aleksandar Stanojević, trener „parnog valjka“, koji je pojačanom defanzivom dugo i dobro odolevao „rudarima“ u prvom susretu, sve do sjajnog gola iz slobodnjaka kapitena Darija Srne.

– Šahtjor je jedina ekipa u Ligi šampiona koja je imala ubedljivo veći posed lopte i tačnih pasova od nas. Braga, pa čak ni moćni Arsenal nisu nas kao oni nadigrali u tom elementu. Moraćemo, dakle, namestiti igru tako da im ne dozvolimo dominaciju i brza dodavanja. Biće teško, oni se više pitaju od nas, ali pokušaćemo. I verujem dati sve što smo u stanju i umemo u ovom trenutku. Ne igraju se svaki dan ovako velike utakmice i takmičenja – podseća strateg crno-belih, koji neće kao u „biti ili ne biti“ duelu sa Bragom, u prošlom kolu, izvesti ekipu s trojicom centarfora u završnici, već se verovatno opredeliti za formaciju s pojačanim veznim redom i jednim, najviše dva špica.

Onaj koji ne mora da brine za mesto u prvih 11 je prekaljeni kapiten Mladen Krstajić. Čak i kada igra pod injekcijama, znanje, iskustvo i autoritet ovog štopera neophodni su timu srpskog prvaka, koliko i druge dve ključne karike Saša Ilić i Kleo. Partizanov defanzivac, pak, u prvi plan stavlja kolektivnu ozbiljnost i disciplinu u, samo naizgled, nebitnom susretu.

– Ekipa koja nije još nije osvojila nijedan bod ne može ne biti pod pritiskom. Nismo ni rasterećeni ni opušteni. Želimo pokvariti računicu Šahtjoru, kojem bi, po nekim kalkulacijama, i bod protiv nas mogao biti dovoljan za drugi krug takmičenja. Da ne pominjem motive mlađih igrača. Njima je svaka ovakva utakmica prilika za afirmaciju u Evropi – vođa crno-belih drži tenziju među saigračima.

Stefan Babović, takođe, najavljuje žestok otpor favorizovanom protivniku.

– Šahtjor je veoma iskusan tim, s takmičarskom filozofijom, dosta strašnih individualaca, godinama zajedničkog staža i realnom šansom da prođe u drugi krug Lige šampiona. Sve ili gotovo sve je na njihovoj strani. Zato ne bih imao ništa protiv ni da odigramo nerešeno sa takvom ekipom i klubom. Samo da uzmemo neki bod u ovoj Ligi šampiona. Zbog svega što smo pokazali boreći se za nju i proleće u Evropi, afirmacije Partizana i naših navijača, na čiju pomoć i večeras računamo. Motiva imamo dovoljno, nadam se da ćemo i pameti, snage, koncentracije i sreće, jer bez tih stvari nećemo moći do pozitivnog rezultata u ovih 90 minuta – umereni je optimista desnokrilni vezista Partizana, koji na tom mestu već neko vreme uspešno zamenjuje (iz prvog tima odstranjenog) Tomića.

Čingriski: Dolazimo po pobedu

Mada crno-beli čak ni pobedom ne mogu pobeći sa začelja tabele, defanzivac gostiju Dmitrij Čingriski ne očekuje raspojasanog i nezainteresovanog domaćina.

– Ne mislim da Partizan u ovaj meč ulazi bez ikakvih takmičarskih motiva. Liga šampiona je Liga šampiona, sigurno će pokušati da obraduju svoje navijače prvim bodovima u najjačem takmičenju. Samo, naše želje i ambicije su još veće. Dolazimo po pobedu, jer bi nam uspeh u Beogradu i pre poslednjeg kola doneo plasman u sledeću fazu – poručio je Čingriski preko klupskog sajta.

Kadetska predigra u „Zemunelu“

Sa prvim timom kluba iz Donjecka u Beograd su stigli i najbolji kadeti Šahtjora. Oni će u predigri duela seniorskih postava, od 17 sati u Partizanovom sportskom centru u Zemunu, odigrati prijateljski meč i tako dati novu dimenziju dobroj saradnji našeg i ukrajinskog šampiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari