Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik palim borcima na Stražici u Pljevljima i komemoracijom u prisustvu velikog broja građana, obilježena je 68. godišnjica čuvene Pljevaljske bitke. Vijence su položile brojne delegacije i predstavnici crnogorskih opština, vojske Crne Gore, a u ime predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića položen je vijenac na kriptu spomenika na Stražici.

– U Pljevaljskoj bici, u kojoj grad nije oslobođen, poginulo je 236 boraca Crnogorsko-partizanskog odreda, ranjeno oko 250 boraca i poginulo 159 građana Pljevalja i okoline u toku borbe ili su strijeljani neposredno poslije bitke, kao odmazdu zbog pomaganja partizanskim jedinicama. To je bila najveća bitka protiv fašizma u 1941. godini u Evropi. To je bila bitka srca i čelika, bitka slobodara i okupatora i bitka za čast i slobodu, istakao je Vidoje Despotović, predsjednik OBNOR-a Pljevlja, otvarajući komemorativni skup.

Potpredsjednik opštine Pljevlja Avdo Ajanović je u obraćanju skupu istakao da je grad u vrijeme partizanskog napada imao nešto manje od 6000 stanovnika. „Glavno uporište okupatorske divizije Pusterija, koja je u Pljevljima imala oko 2000 vojnika, bila je upravo brdo Stražica, na kome se nalazi ovaj velelepni spomenik. Bez obzira na značajnu finansijsku krizu opština Pljevlja i Vlada Crne Gore neće odustati od postignutog dogovora za sanaciju i rekonstrukciju memorijalnog kompleksa na Stražici. Ovaj spomenički kopleks je od posebne važnosti i mora biti zaštićen. Na to nas obavezuje herojstvo i žrtvovanje crnogorske mladosti koja je na današnji dan prije 68 godina krenula u neravnopravnu borbu za oslobođenje Pljevalja, ugrađujući svoje živote u temelje slobodnog društva u kome danas živimo i u kome baštinimo zajedništvo i toleranciju koja je temelj sigurne budućnosti“, naglasio je Ajanović. Skupu se obratio i podpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore, Ljubo Sekulić, a na kraju komemoracije srednjoškolci su izveli prigodan recital.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari