Za četiri dana u okviru kampanje za uspostavljanje institucije lokalnog ombudsmana u opštinama Bujanovac i Preševo prikupljeno je više od 1.000 potpisa građana.

Potpise podrške dali su i predsednik i potpredsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Nagip Arifi, kao i Rahmi Ziljfiju, predsednik Demokratske unije Albanaca. Tokom ove građanske akcije koju organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava potpisi se prikupljaju na uličnim štandovima, ali i u kampanji od vrata do vrata. Očekuje se da akciju podrže i odbornici lokalnih parlamenata u ove dve opštine. Potpisi će na kraju kampanje biti predati lokalnim vlastima.

„Uspostavljanjem lokalnog ombudsmana, žitelji Preševa i Bujanovca dobili bi instituciju koja ih štiti od nezakonitog i nepravilnog rada državne uprave i unapređuje ostvarivanje njihovih prava. Ombudsman deluje na zahtev građana, organizacija ili po sopstvenoj inicijativi, predlaže državnim organima kako da isprave svoje greške. Preporuke ombudsmana često su najbrži način za rešavanje problema, efikasniji od sudskih postupaka“, navodi se u saopštenju kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava u Bujanovcu.

Pored državnih, postoje i lokalni ombudsmani, kojih u Srbiji ima 14. Kampanju za uspostavljanje institucije lokalnih ombudsmana pomogla je Ambasada SAD u Srbiji. Od sedam opština Pčinjskog okruga ombudsmana jedino ima Grad Vranje, a na tu funkciju imenovana je pravnica Maja Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari