U okviru PD „Centar“ d.o.o. Kragujevac završena je prva faza građevinskih radova na izgradnji Trafostanice 110/35 kV Neresnica, koja se nalazi u istoimenom mestu nedaleko od Kučeva. Ona će napojiti konzum od četrnaest naselja površine 720 km² i oko 20.000 stanovnika od kojih oko 5.200 u samom Kučevu ne računajući konzum buduće TS 35/10kV Rabrovo koja je u izgradnji.


Zvaničan ton kompletnom obilasku davalo je i prisustvo ministra Olivera Dulića kao i funkcionera iz Braničevskog okruga, predvođenih gradonačelnikom Požarevca Miodragom Milosavljevićem, narodnim poslanicima Žarkom Pivcem, Radoslavom Milovanovićem, Dragijem Damnjanovićem, Nenadom Konstatinovićem, Edipom Šerifovom i Borjanom Atatonovićem. U pratnji ministra u kučevskom kraju boravili su i dr Miladin Avramov, državni sekretar i šef njegovog kabineta Srđan Jovičić. Kompletan skup iniciran je pozivom prvog čoveka PD Centar dr Gvozdena Ilića i poslanika iz Kučeva Radoslava Milovanovića.

Gvozden Ilić, direktor PD Centar doo Kragujevac ovom prilikom je istakao da je ovaj objekat veoma značajan kako za samo Privredno društvo tako i za samu Elektroprivredu Srbije. Ovaj objekat omogućava dovođenje novih investitora u opštini Kučevo.

– Opravdanost za izgradnjom elektroenergetskog objekta ovakvog tipa, datira još od 2002. godine, a javila se zbog loših naponskih prilika u široj oblasti Kučeva, i velikih gubitaka u električnoj energiji konzuma napajanjenog iz postojeće trafostanice 35/10 kV, Neresnica i Kučevo. Izgradnjom TS 110/35 kV Neresnica, dobiće se na kvalitetnijem napajanju šire oblasti Kučeva i Rabrova, i Braničevskog okruga. Time se stvaranju preduslovi za širenje privredne delatnosti, razvoja turizma i kvalitetnijeg i nesmetanog napajanja konzuma. Jedan od značajnih kupaca električne energije je i fabrika vode „Neresnica“. Izgradnjom nove TS 110/35 kV Neresnica smanjiće se gubici električne energije na konzumu na godišnjem nivou od oko 230.000,00 eura. – rekao je Ilić.

Trafostanica 110/35 kV Neresnica, realizuje se sredstvima EPS-a (PD Centra, Ogranak Elektromorava Požarevac), i iz kredita Svetske banke za rekonstrukciju i razvoj. Svetska banka finansira nabavku većeg dela elektroenergetske opreme pomenutih trafostanica u iznosu od 3.518.219,00 eura, dok veći deo potrebnog novca obezbeđuje Elektroprivreda Srbije odnosno za Neresnicu (PD Centar, Ogranak Elektromorava Požarevac).

Tender za izgradnju trafostanica podeljen je u tri celine, a od toga su za TS 110/35 kV Neresnica opredeljenja sredstva u ukupnoj vrednosti 983.129,00 eura iz sredstava Svetske banke za rekonstrukciju i razvoj. Ukupna vrednost TS 110/35 kV Neresnica procenjena je na 294.434.940,00 dinara. Do sada je u prvu fazu građevinskih radova investirano 50 miliona dinara iz sredstava EPS-a.

Izgradnja TS Neresnica predviđena je u dve etape građevinske od kojih je prva realizovana a obuhvatila je izgradnju pristupnih puteva, nosača za opremu i temelja transformatora ostalih objekata infrastrukture. U drugoj fazi biće izgrađena komandna zgrada sa energetskom opremom i upravljačko zaštitom opremom. TS 110/35 kV Neresnica biće puštena u pogon etapno u dve faze. U prvoj fazi predviđeno je priključenje na mrežu jednog energetskog transformatora snage 31,5 MVA, četiri tridesetpet kilovoltne izvodne ćelije, kao i dva od ukupno tri 110 kV dalekovodna polja.

U drugoj fazi biće pušten u rad još jedan energetski transformator, još tri tridesetpet kilovoltnnih izvodnih ćelija, a i aktivirano rezervno 110 kV dalekovodno polje, koje će dati mogućnost priključenja trafostanice u prsten, kao i priključenja novih izvora električne energije – vetrogeneratora. TS 110/35 kV Neresnica će napojiti trafostanice: 35/10 kV Kučevo, TS 35/10 kV Rabrovo, TS 35/0,4 kV B.Kamen.

Ministar Dulić ovom prilikom je istakao da ova trafo stanica predstavlja veliki projekat Vlade RS-a i EPS-a, gde je Vlada zajedno sa Svetskom bankom uložila veliku količinu sredstava ukupne vrednosti oko 15 miliona evra.

– Ovo se sve radi kako bi se stvorila infrastrukturna pretpostavka razvoja ovog kraja. Zahvaljujući ovoj investiciji Kučevo ali i kompletan region neće više imati problema da odgovori zahtevima budućih investitora. Ovo predstavlja ključni preduslov za otvaranje moćne industrijske zone. Čuo sam, a to je veoma tužno, da je nekoliko velikih invstitora odustalo od ulaganja u ovaj kraj jer su imali problema sa strujom. Ova investicija je pokazatelj da Vlada Republike Srbije ulaže u razvoj manje razvijenih krajeva. – rekao je ministar Dulić.

Radoslav Milovanović, poslanik u republičkom parlamentu, inače inicajator posete predstavnika Vlade Republike Srbije, ovu priliku je iskoristio je da se zahvali ministru Duliću na poseti i da istakne značaj same investicije.

– Kučevo je poznato po Žanki Stokić, Đorđu Marjanoviću i pesniku Stevanu Raičkoviću, potom ono ima izuzetna prirodna bogastva ali za dalji razvoj potreban je jedan ovakav objekat. On predstavlja preduslov za dolazak investitora. Uveren sam da će se to i jako brzo ostvariti. – zaključio je Milovanović. Završetak radova na izgradnji Trafostanice 110/35kV Neresnica predviđen je za septembar, a njeno probno puštanje u rad do kraja oktobra 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari