Potpisivanjem ugovora o ustupanju metalnih i žičanih kontejnera, zidnih jedinica i kanti za sortiranje otpada, kao i prese za baliranje sekundarnih sirovina, a potom i njihovim preuzimanjem, projekat „Reciklaža PET ambalaže“ koji su zajednički finansirali Fond za zaštitu životne sredine i JP NP Đerdap dobiće praktičnu primenu .


Naime, Nacionalni park Đerdap je opremu nabavljenu kroz ovaj projekat ustupilo osnovnim školama u Tekiji, Donjem Milanovcu i Golupcu, opštinskim komunalnim preduzećima u Golupcu i Kladovu, kao i MZ Miroč u cilju organizovanog upravljanja otpadom na području Nacionalnog parka Đerdap.

Podsećajući na dosadašnje aktivnosti upravljača zaštićenog područja na uklanjanju smetlišta i divljih deponija, na značaj očuvanja životne sredine i edukaciju svih generacija u ovoj oblasti, direktor JP NP Đerdap Srđan Stefanović je izrazio i nadu da će ustupljeni metalni i žičani kontejneri pomoći komunalnim preduzećima da reše problem otpada u naseljima na području NP Đerdap.

– Nadam se da će zidne jedinice i kante za sortiranje otpada koje će biti postavljene u osnovnim školama „Svetozar Radić“ u Tekiji, „Vuk Karadžić“ u Donjem Milanovcu i „Branko Radičević“ u Golupcu doprineti razvoju ekološke svesti najmlađih generacija, a presa za baliranje sekundarnih sirovina dobro doći donjomilanovačkoj osnovnoj školi u daljim aktivnostima. Nadam se da će i flajer koji ukazuje na opasnost od nekontrolisanog odlaganja otpada i značaj reciklaže uticati na razvoj ekološke svesti stanovništva i time doprineti smanjenju količina otpada i zaštiti životne sredine – istakao je Stefanović.

Priliku da se zahvali i pohvali dosadašnje aktivnosti i saradnju iskoristio je direktor škole u Tekiji Mihajlo Sideris, posebno apostrofirajući napore koje NP Đerdap ulaže na ekološkoj edukaciji i razvijanju ljubavi prema prirodi kada su u pitanju najmlađi.

Projektom „Reciklaža PET ambalaže“ obezbeđena su 24 metalna kontejnera, osam žičanih korpi za PET ambalažu, presa za baliranje sekundarnih sirovina, tri zidne jedinice za sortiranje otpada i tri kante za sortiranje otpada ukupne vrednosti 1,38 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari