Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu i unapređenje životne sredine u opštini Golubac za ovu godinu i usvajanje predloga odluke o uspostavljanju saradnje između opštine Golubac i opština u Sloveniji i Rumuniji, bile su jedne od tema današnje redovne 20 sednice skupštine opštine u Golupcu. Ovo je ujedno bila i istorijska sednica na kojoj je podneta informacija o obezbeđenju sredstava u iznosu od 6,5 miliona evra za revitalizaciju golubačke tvrđave.

– Vlada Republike Srbije i IPA fondovi za 2011. godinu obezbedili su opštini Golubac 6,5 miliona evra koji će rešiti sve probleme iz naše turističke ponude, odnosno realizovaće se projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave’’, izgradnja obilaznice oko tvrđave i igradnja šetno-biciklističke staze od Vianaca do tvrđave koja je veoma važna za našu opštinu. Može se reći da je ovo istorijski pomak u razvoju opštine Golubac i da će se realizovati radovi na turističkoj infrastrukturi koji nisu zabeleženi ni u bližem a ni u širem oruženju. Od 18 miliona evra koliko će EU dodeliti Rebublici Srbiji, znači više od jedne trećine ovih sredstava pripadaju našoj opštini. Na današnjoj sednici nastavljena je inicijativa u traženju partnera u drugim mestima i državam u okruženju, tako da je na ovoj sednici usvojena odluka o uspostavljanju saradnje između opštine Golubac i opštine Žuženberg u Sloveniji. U toku ovog meseca naša delegacija otputovaće u Sloveniju gde će potpisati protokol o saradnji sa opštinom Žuženberg u cilju zajedničkog nastupa kod Evropskih fondova za sredstava potrebnih u realizaciji naših kapitalnih investicija u oblasti infrastrukture i turizma. Povrđena je i saradnja sa opštinom Koronini iz susedne Rumunije,gde imamo zajedničke interese iz kulturne i turističke ponude i zajedničkog nastupa kod Evropskih fondova, naglasio je predsednik SO Golubac, dr Boban Trifunović.

Po završetku radne povodom Dana opštine održana je i svečana sednica na kojoj je predsednik opštine dr Nebojša Mijović govorio o dosadašnjim rezultatima i najavio značajne investicije.

– I ovog puta, proslava Dana naše opštine je veoma skromna, a razlozio za to su, sveopšta kriza kao i dešavanja u okviru predstojećeg turističkog golubačkog leta koje će trajati mesec dana. Protekle dve godine bile su veoma radne i uspešne. Iako su sve ovo vreme praćene političkim „turbulencijama’’, ipak smo uspeli da uradimo dosta toga. Počev, od izrade tehničke i planske dokumentacije za mnoge projekte, pa sve do izvedenih radova. Kruna našeg rada i zalaganja je početak obnove Golubačke tvrđave sa okolnim prostorom koja je podržana od Vlade Srbije,što mi je i sastanku povrdio i potpresednik Vlade Srbije Božidar Đelić, rekao je predsednik dr Nebojša Mijović.

Povodom Dana ove podunavske opštine uručena su i priznjanaja organizacijama i pojedincima za doprinos u razvoju opštine. Pohvalnice učenicima generacije za izuzetne rezultate i postignuti uspeh u osnovnom i srednjem obrazovanju uručene su Iliji Ivanoviću iz Golupca, Jovani Jovanović iz Maleševa, Kristini Đorđević iz Golupca, Marini Radovanović iz Braničeva, Stevanu Gajiću iz Braničeva i Filipu Đokiću iz Miljkevića. Za postignute rezultate u društveno-kulturnom razvoju opštine,predsednik opštine dr nebojša Mijović pohvalnice je uručio Kulturno umetničkom društvu iz Braničeva i Slavoljubu Pantiću iz Klenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari