Sa oko 200 divljih deponija, koliko ih ima u gradu i okolini i u više od stotinu naselja, Leskovac je rekorder u Srbiji. Ništa poslednjih godina nije tako opasno zapretilo prestonici roštilja kao divlje deponije, posebno u letnjim mesecima. I dok neke nestaju, druge niču i to traje decenijama.

Sa oko 200 divljih deponija, koliko ih ima u gradu i okolini i u više od stotinu naselja, Leskovac je rekorder u Srbiji. Ništa poslednjih godina nije tako opasno zapretilo prestonici roštilja kao divlje deponije, posebno u letnjim mesecima. I dok neke nestaju, druge niču i to traje decenijama. Nisu vredele ni opomene, ni kazne, ni organizovane akcije, pa čak ni kamere postavljene na pojedinim deponijama kako bi se videlo ko i kada doprema otpad.
Uskoro će divlje deponije, obećavaju u lokalnoj samoupravi, biti samo ružna prošlost, jer uveliko teku radovi na lokaciji buduće savremene deponije Željkovac, najvećem projektu 21. veka u Jablaničkom okrugu.

Ništa od protesta

Kada je lokalna samouprava pre nekoliko godina obelodanila da će u ataru sela Guberevca, Donjeg i Gornjeg Bunibroda graditi savremenu deponiju Željkovac, pobunili su se seljaci toga kraja. Danas, posle podele milionskih iznosa za zaboravljene parcele, od protesta, naravno, nema ništa.

U 2008. godini u Leskovcu će se graditi tri kapitalna objekta – Vodosistem Barje, regionalna sanitarna deponija i centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Očekuje se da prva dva projekta budu završena ove godine, a centralno postrojenje za tri godine. Za gradnju deponije i reciklažnog centra, austrijska kompanija PWW, koja je prošle godine preuzela brigu o iznošenju smeća ne samo iz gradskih četvrti, nego i sa teritorije čitavog Jablaničkog okruga, uložiće 30 miliona evra. Deponija će se, inače, prostirati na 80 hektara nedaleko od sela Guberevca, Gornjeg i Donjeg Bunibroda. Zbog toga su eksproprisane godinama zaboravljene parcele. Komunalac je 95 vlasnika već isplatio 50 miliona, a republički Fond za zaštitu životne sredine za ovu namenu inkasiraće 121 milion dinara!
Dejan Cvetković, direktor Komunalca, ističe da je za potrebe deponije eksproprisano 136 parcela i da se vlasnicima isplaćuje 310 dinara po kvadratnom metru. Austrijsko preduzeće PWW-Leskovac već je počelo da prikuplja i odvozi smeće iz najvećeg grada Jablaničkog okruga. Kolektiv je podelio 30.000 kanti i postavio nove kontejnere. PWW u Leskovcu ima 215 radnika, a na samoj deponiji će biti angažovano četrdesetak mladih stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari