Zaposleni na Površinskom kopu „Drmno“, pored određenih problema, uspevaju da održe korak sa proizvodnim planovima pa je tokom septembra je iskopano 797.365 tona uglja, što u potpunosti odgovara dinamici rada i proizvodnim potrebama kostolačkih termoelektrana.

Krajem septembra na deponijama se nalazilo 416.663 tone uglja, što je za oko 30.000 tona uglja više od bilansiranih količina za taj mesec. Ukupno za devet meseci na Površinskom kopu „Drmno“ otkopano je 6.361.486 tona uglja, što je na nivou proizvodnih potreba rada termokapaciteta i plana popunjenosti deponija. U poređenju sa istim periodom prošle godine, može se konstatovati da je ove godine proizvodnja uglja veća za osam procenata.

Kada je reč o otkrivci u seprembru je, prema preliminarnim rezultatima, otkopano 2.558.458 kubika čvrste mase, što je na nivou od 87 procenata u odnosu na septembarski plan. Podbačaj je u neku ruku bio i očekivan jer od polovine septembra nisu radila, zbog sprovođenja planiranih remontnih aktivnosti, dva velika jalovinska rudarska sistema, a i prvi sistem imao je zastoje u radu iz tehničko – tehnoloških razloga. No, septembarski podbačaj nije bitno uticao na ostvarenje devetomesečnog bilansa otkrivke. Ukupno je za proteklih devet meseci rada na Površinskom kopu „Drmno“ otkopano 30.136.336 kubika jalovine, što je za oko dva procenata iznad devetomesečnog plana. U poređenju sa istim periodom prošle u ovoj godini učinak jalovinskih sistema veći je za 3,5 procenata. Da bi se realizovao ovogodišnji plan otkrivke do kraja godine potrebno je otkopati još oko 10 miliona tona uglja. To znači da u proseku mesečna proizvodnja treba da se kraće na nivou od oko 3,3 miliona kubika čvrste mase što je realno ostvarljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari