Zaštitnik vinogradara, Sveti Trifun, uprkos veoma hladnom vremenu, obeležen je i u opštini Golubac, vinogradari su orezivali čokote i svom zaštitniku upućivali molitve.

U golubačkom kraju više od 50 hektara vinogorja je pod debelim snegom, ali vinogradari nisu gubili nadu da će ove godine ipak napuniti i burad i čaše kada za to dođe vreme. Sve molitve upućene su Svetom Trifunu da rod ne podbaci.

Centralana proslava održana je u Bariču, poznatom po proizvodnji vinove loze i selu u kome je formirano Udruženje vinogradara opštine Golubac. Prvo su vinogradari prisustvovali svečanoj liturgiji u seoskoj crkvi,a zatim je obavljeno osvećenje vinove loze,rezanje slavskog kolača i na kraju održana i Skupština udruženja na kojoj je usvojen izveštaj o radu i utvrđeni zadaci za ovu godinu. Najboljim proizvođaćima vina za 2010. godinu pripale su vredne nagrade i diplome,dar organizatora. Po oceni komisije za najbolja vina iz prošlogodišnje berbe proglašena su vina Dejana Rajkovića iz Carevca, Dobrice Nikolića iz Braničeva i Slavoljuba Stojnića iz Pečanice.

– Naše selo Barič bilo je nekada poznato vinogradarsko mesto. Ono je daleke 1925. godine imalo 230 domaćinstava i svako je imalo u proseku oko 30 ari zasada vinove loze. Danas je to upola manje,pa domaćinstva gaje u proseku oko 15 ari vinograda za svoje potrebe. Ima interesovanja da se pod zasadima vinove loze nađu nove površine, što je ohrabrujuće, jer se meštani vraćaju svoj tradiciji u proizvodnji vina. Prošla godina bila je dobra za vinogradarstvo, jer je bilo dosta sunčanih i toplih dana što je pogodovalo da grožđe dobro sazri i ima veći procenat šećera. U planu nam je izgradnja jednog vinskog podruma za preuzimanje i smeštaj grožđa i vina kao i kupovina dve velike muljače – kaže predsednik Udruženja vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču, Dušan Đokić.

Ovaj kraj poznat je po gajenju vinove loze, jer ovde postoje veoma dobri klimatski uslovi za veću proizvodnju kvalitetnog stonog grožđa.

– Na Trifundan odem u vinograd, zasečem čokote, zalijem vinom i orežem – rekao nam vinogradar i novi kolačar Rade Marjanović-Meca iz Bariča. – Od najrodnijeg čokota odrežem prut loze, kojim kitimo ikone svetaca, i tako tri decenije. Vinograd sam nasledio od dede i oca. Legenda kaže da Sveti Trifun dođe 14. februra, pobode žišku i tada počinje topljenje snega. Ipak, plaši me ovaj mraz i veliki sneg, sumnjičavo vrti glavom ovaj vinogradar, ali ne odustaje od zaveta predaka. „Vranac“ će sav da ode, a i „smederevka“ će dobrim delom da strada.

Ovde u Bariču su se vinogradari održali dva veka. Nije bilo kuće bez vinograda i podruma. Kažu, bilo je sramota i greh da nemaš čašu vina da naliješ gostu. Sada je ostalo svega nekoliko porodičnih vinskih podruma, a smederevka i prokupac postali izgubljeni brend.

– Još je rano za veće procene – kaže Vladan Mišić, vinogradar i vinar iz Braničeva. – Vreme, istina, nije bilo povoljno i štete bi moglo da bude, ali sada su u prednosti oni vinogradari koji nisu žurili sa orezivanjem.

Sredstva za nove zasade vinove loze

Kučevo – Na osnovu novog pravilnika o kvalitetu vina koji će dodatno urediti oblast vinarstva i vinogradarstva, u odelenju za poljoprivredu,vodoprivredu i šumartsvo opštine Kučevo apeluju na proizvođače da koriste investicionu podršku koju im pruža Ministarstvo poljoprivrede i trgovine, a koja se odnosi na pokrivanje 50 procenata troškova za nabavku opreme koja se koristi u vinarijama, kao i podizanje višegodišnjih zasada.

U odelenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove Zviške opštine podsećaju da je krajnji rok za podnošenje zahteva za dobijanje sredstava za nabavku opreme bio 5. decembar, a da je rok za konkurisanje za dobijanje sredstava za podizanje višegodišnjih zasada produžen do 31. decembra 2011. godine i kažu da Ministarstvo za podizanje višegodišnjih zasada daje od 1,2 do 1,3 miliona dinara, odnosno 12.000 do 13.000 evra po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari