državni univerzitet novi pazarfoto Elmedin Hajrović/ATAImages

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) danas se polažu prijemni ispiti za preostala slobodna mesta za upis u prvu godinu osnovnih studija.

Za ovaj upisni rok ostala su 143 nepopunjena mesta – 99 budžetskih i 45 samofinansirajućih. Prijavljivanje za polaganje prijemnog upisa potvrdilo je da budući studenti nisu mnogo zainteresovani da visokoškolsko obrazovanje nastave u ovom gradu.

Iz kabineta rektorke DUNP prof. Zane Dilićanin, za Danas, je rečeno da se za septembarski upisni rok prijavio samo 51 budući brucoš, odnosno, ni polovina od ukupnog broja preostalih slobodnih mesta.

Najviše zainteresovanih ima za studiranje psihologije. Taj studijski program je reakreditovan letos i broj slobodnih mesta ušao je u upisnu kvotu DUNP. U prvoj godini mesta ima za 30 brucoša – 20 na budžetu i 10 samofinansirajućih. Jedino je za taj smer prijavljeno više, 34, od planiranog broja za upis.

Za ostale studijske programe interesovanje je mnogo manje. Za studiranje građevinarstva prijavljeno je 8, softverskog inženjerstva 5, sporta i fizičke kulture 3 i biologije jedan kandidat. Zainteresovanih, u ovom roku, nema za studije matematike i hemije.

Sa reakreditovanim smerom psihologija, ukupna ovogodišnja kvota na DUNP je 605 – 435 je budžetskih i 170 samofinansirajućih.

Pre godinu dana bez akreditacije ostali su studijski programi pravo, ekonomija i srpska književnost i jezik. DUNP i sa tim smerpvima nije popunjavao odobrenu upisnu kvotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari