Zahvaljujući inicijativi grupe đaka iz Gimnazije „Pivo Karamatijević“, članova učeničkog parlamenta, u ovoj školi otvoren je Gimnazijski centar. Time su novovaroški gimnazijalci, uz podršku škole, opštine i donatora, dobili svoj kutak u kome se okupljaju, druže, kreiraju i planiraju aktivnosti i afirmišu pozitivne ideje na polju omladinskog aktivizma, kao i u oblastima kulture, obrazovanja, sporta.


Ideja o opremanju jedne školske prostorije, koja bi nosila naziv Gimnazijski centar, rodila se početkom novembra prošle godine, kada je novovaroška Gimnazija, zajedno sa još četiri obrazovne ustanove iz Čačka, Užica i Bajine Bašte, učestvovala u projektu Užičkog centra za prava deteta „Osnaživanje učeničkih parlamenata za promociju dečijih prava“, koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Srbiji. Cilj programa bilo je jačanje kapaciteta đačkih parlamenata.

– Tokom realizacije projekta, sprovedene su brojne aktivnosti kao što su edukacije i treninzi za učenike i profesore, planiranje i sprovođenje lokalnih školskih akcija i održavanje finalne konferencije, na kojoj su članovi učeničkog parlamenta naše škole predstavili ideju o otvaranju gimnazijskog centra. Ova inicijativa naišla je na odobravanje svih učesnika u programu, ističe Stana Matović Cupara, školski pedagog, koja je gimnazijalcima pomogla da ostvare svoju ideju i konačno dobiju svoj kutak. Predsednik učeničkog parlamenta u novovaroškoj Gimnaziji Haris Turkmanović bio je jedan od najangažovanih u sprovođenju aktivnosti vezanih za otvaranje Gimnazijskog centra. On ne krije zadovoljstvo što su đaci dobili svoju prostoriju, koju su opremili sa dva računara, neophodnim inventarom, oplemenili likovnim i literarnim radovima, đačkim panoima…

– U Gimnazijski centar su dobrošli svi đaci ove škole, ovde nema selektivnog okupljanja ni diskiminacije po bilo kom osnovu. U ovom prostoru na kvalitetan način provodimo vreme – družimo se, razgovaramo o zajedničkim temama interesantnim za srednjoškolsku populaciju, razmenjujemo ideje, planiramo buduće aktivnosti i akcije, a često se, kada gubimo određene časove, pripremamo za nastavu i učimo. Gimnazijski centar nam mnogo znači i jer u trenucima dokolice ne provodimo vreme po kafićima, u kojima vreba opasnost od alkohola, droge i duvanskog dima, kaže Haris, uz molbu da im lokalna zajednica i pojedinci pomognu u nabavci još jednog kompjutera, štampača i neke sitnije računarske opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari