Za dva dana četvoro preminulih 1Novi Pazar Foto: Senad Župljanin

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru postaje sve složenija. Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, u poslednjih 48 sati, od posledica korona virusa preminula su još četiri pacijenta iz ovog grada. Od 19.avgusta do juče, preminulo je 13 zaraženih – 10 iz Novog Pazara i 3 iz Tutina.

Broj hospitalizovanih ne silazi ispod 90. Juče je, u novopazarskoj bolnici, na lečenju bilo 95 – na Infektivnom odeljenju 45, Grudnom odeljenjun 43 i 7 u Respiratornoj jedinici. Na respiratorima se nalazi 7 najteže obolelih, 3 je je na terapiji kiseonikom. Jedan oboleli sa teškom kliničkom slikom, juče, je transportovan u drugu veću zdravstvenu ustanovu.

U sredu i juče, na bolničko lečenje primljeno je 26 novoobolelih – 16 iz ovog grada, 7 iz Tutina, 2 iz Sjenice i jedan iz Švajcarske, a na kućno lečenje otpušteno je 18.

Od 186 testiranih brzim antigenskim testovima, registrovano je 53 ili 28,4% inficiranih. Novopazarski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ), od ponedeljka do juče, PCR metodom evidentirao je još 67 zaraženih – 60 iz Novog Pazara, 6 iz Tutina i 1 iz Raške.

U minula dva dana, znatno je znatno je povećan i broj pregleda u kovid ambulantama. Pregledano je ukupno 399 pacijenata, od toga 231 ili 57,8 procenata bili su pacijenti na prvom pregledu sa simptomima virusa korona.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovom kraju, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek je razgovarao sa čelnicima lokalnih samouprava u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i zdravstvenih ustanova i direktorima škola iz ovog grada i susedne dve opštine.

Đerlek je rekao da su Novi Pazar i Tutin „ozbiljna žarišta“, da je procenat  imunizovanih u ove dve lokalne zajednice „na veoma niskom nivou“ u odnosu na druge delove Srbije i da je situacija u opštinama u ovom regionu „veoma ozbiljna“.  Državni sekretar je poručio da žele da pomognu da se zaustavi širenje virusa, da se motivišu građani da se imunizuju „jer niko ne želi da se ponovi prošlogodišnje leto“.Naglasio je da novopazarska Opšta bolnica „ima sve neophodno i savremeno je opremljena, nijedna bolnica u Srbiji nema ništa više opreme od ove“ i da ima dovoljno lekova, kiseonika, alkohola i medicinskih kadrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari