Zaječarac Saša Radovanović, čuvanjem prepelica počeo je da se bavi pre pet godina. Kaže, “razlog je to što je njegova supruga imala problem sa štitnom žlezdom, a čuo je da prepeličja jaja su dobra kod te bolesti.
Prvi kavez sa šest prepelica, Saša Radovanović je kupio 2017. godine. Pročitao je da su jaja dobra i zdrava – podižu imunitet, a pošto je njegova supruga imala problem sa štitnom žlezdom, rešio je da spoji zdravo i korisno.
“Kada je otišla kod lekara, kazali su joj da nije ništa strašno, ali se ona, kao i ja, zabrinula za svoje zdravstveno stanje. Pročitao sam da jaja od prepelice pomažu kod mnogih oboljenja, i rešili smo da ih nabavimo, kako bi počela sa terapijom”, objašnjava Radovanović kako je počeo da čuva prepelice.
Prema rečima našeg sagovornika, nakon prvih šest prepelica, kupio je inkubator, a iskustvo u čuvanja ptica je imao od ranije, pošto je od malena to voleo.
“Zatim sam počeo da izvodim male prepelice, i jednostavno je to postao moj novi hobi. Supruga je koristila jaja zbog bolesti, a ja sam čuvao prepelice iz ljubavi”, ističe Radovanović.
Nakon pet godina, danas ovaj Zaječarac ima oko 160 prepelica.
“Registrovao sam gazdinstvo, i sada pored upotrebe jaja za nas, prodajemo ih širom Timočke krajine – od Kladova do Knjaževca”, kaže naš sagovornik.
Kako on ističe za Danas, broj od 160 prepelica je maksimalan koji u ovom trenutku može da ima, ali planira da proširi gazdinstvo.
“To mi je u planu, ali nakon par godina, interesovanje za jajima su prestala – nije kao nekada. Zašto je to tako – ne znam, ali je to činjenica”, kaže on.
Radovanović kaže, da za razliku od kokošaka, prepelice nose jaja na 17 sati. Kaže, “jača su, mnogo hranljivija i zdravija od kokošijih”.
“Tako prepelica za tri dana, snese četiri jaja. Ljudi pričaju da su dobra za srce, pluća, ma bukvalno za sve. Problem prilikom korišćenja u zdravstvene svrhe je što se jedu sirova”, ističe Saša Radovanović.
On kaže da se jaja pored toga što se koriste i piju sirova, mogu koristiti i u kombinaciji sa medom, a poenta je da se to uradi pola sata pre doručka.
“Za početak se piju po tri jaja, a zatim se pralazi na pet. Može i po jedno ili dva, ali preporuka je da se piju više”, objašnjava naš sagovornik.
Kako on objašnjava za Danas, period u kome se uzimaju prepeličja jaja kao tretman ili kura, traje 49 dana.
“U tom periodu, ili kuri, popije se 240 jaja. Prva tri dana se pije po tri jaja, a zatim se do kraja prelazi na pet dnevno”, precizira Radovanović.
Zatim se, kako on kaže, pravi pauza od dva ili tri meseca, pa se opet jaja piju 49 dana.
“To je sve dobro za podizanje imuniteta kod čoveka, i to je glavni razlog što ih ljudi koriste”, kaže Saša Radovanović.
Cena ovih jaja kreće se od 14 dinara za komad, a kako Radovanović objašnjava, cena “zavisi od perioda godine”. On ističe za Danas, da prepelice dugo žive, ali da je period u kome nose jaja, prilično kratak.
“Prepelica za 17 dana izađe iz jajeta ili kako ljudi kažu – izlegne se. Pile za 45 do 50 dana već nosi jaja. Tako, da za dva meseca od jajeta imaš koku koja nosi”, objašnjava ovaj Zaječarac i dodaje da “prepelice nose jaja još godinu do godinu i po dana, a zatim se proređuje”.
Nakon tog perioda, kada prepelice prestanu sa nošenjem jaja, on ih menja drugim. Radovanović se podsetio priče, da je nekadašnji japanski car korstio jaja od prepelice, kako bi ublažio tegobe tuberkuloze, a i da prepelice nisu zahtevne za čuvanje.
“Hrane se koncentratom, ali ja dodajem jabuke, zelenu salatu, a u kavezu čuvam po pet ili šest – manje nego što je propisano”, kaže on.
On dodaje, da je jaje pet puta jače od kokošijeg, pošto sadrži više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više vitamina B.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.