Preduzeće „Veolia transport Litas“ iz Požarevca uložiće 1,5 miliona evra u izgradnju novog, ekološkog depoa za autobuse i dogradnju stanice u ovom gradu. – Taj projekat će biti realizovan u naredne dve godine – izjavio je izvršni direktor za saobraćaj „Veolie“ iz Požarevca Slavoljub Ðorđević.

Firma će u Požarevcu prodati stari depo za autobuse i izgraditi moderan, kao što „Veolia“ ima, na primer, u Mariboru, sa sistemom za sakupljanje i prečišćavanje vode koja se koristi za pranje autobusa – kazao je direktor Ðorđević. Prema njegovim rečima, Grad Požarevac bi trebalo da odredi odgovarajuću lokaciju za novi depo dok će „Veolia“ proširiti postojeću autobusku stanicu poslovnim prostorijama.

– Krov ekološkog depoa sakuplja kišnicu u rezervoarima ispod zemlje, prečišćava i ponovo koristi za pranje autobusa, tako da se voda iz gradskog vodovoda štedi odnosno koristi samo kada se tečnost iz rezervoara potroši tokom dužih sušnih perioda – objasnio je Ðorđević. Kompanija „Veolia“ je ogranak konglomerata „Veolia Envajorment“ sa sedištem u Francuskoj i najveći je svetski privatni operater u javnom prevozu putnika.

Inače, „Veolia transport“ posluje u 28 zemalja širom sveta, sa više od 60.000 vozila i 3,3 milijarde putnika godišnje, kao i ukupnim godišnjim obrtom većim od osam milijardi evra. „Veolia“ je u Srbiji postala jedan od dva strana investitora u oblasti javnog transporta, kupovinom dve kompanije – „Litas“ iz Požarevca i „Luv“ – Braća Šarac iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari