Tragedija u Fabrici Prvi partizan Užice, u kojoj je 3. septembra 2009. godine, tokom nekoliko eksplozija u podzemnom pogonu zvanom „Rupa“, poginulo sedmoro radnika, nije se dogodila zbog ljudske greške, već je za nju odgovoran – neispravan, odnosno samozapaljivi barut kojim je punjena municija.


To su, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, utvrdili stručnjaci Gradskog zavoda za veštačenje Beograd, tokom superveštačenja, a njihovo mišljenje uskoro će omogućiti nastavak procesa koji je počeo pre skoro dve i po godine u užičkom Osnovnom sudu.

U toj nesreći poginuli su radnici Jasmina Ostojić, Svetlana Đurić, Vidojka Terzić, Biljana Luković, Jelena Lončarević, Gordana Đokić i Dragan Milovanović.

Za izazivanje tragedije optuženi su Velibor Janjić, radnik koji je rukovao barutom, Milojka Tešić, šefica protivpožarne zaštite, Milisav Đerić, poslovođa, Prvoslav Đerić, rukovodilac pogona, i Zoran Ćirović (56), rukovodilac kontrole.

Dva prethodna veštačenja nisu se podudarala u nalazima. Tokom prvog, koje je obavio Nacionalni kriminalistički centar MUP-a Srbije, analizirane su samo pojedine vrste baruta u užičkoj fabrici i pokazale se stabilnima. Međutim, drugim veštačenjem, koje je obuhvatilo sve vrste baruta, utvrđeno je da su neke vrste samozapaljive, što je potvrđeno i trećom analizom – superveštačenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Tim nalazom, kako Danas saznaje, procenjuje se da su upravo neke od tih samozapaljivih vrsta baruta izazvale eksploziju, pa je moguće da će se tokom nastavka suđenja, koji se očekuje za kraj marta, tragati i za odgovornima u fabrici za nabavku baruta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari