Srednja Politehnička škola u Požarevcu je iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine u 2011. godini dobila sredstva u visini od 2.570.000 dinara, koja su utrošena za energetsku sanaciju objekta, zapravo, za zamenu dotrajalih prozora i vrata u okviru posegnog segmenta u programu aktivnosti Fonda koji se odnosi na osnovne i srednje škole.

Po rečima direktora Politehničke škole, dr Dejana Savića, nakon sprovedene javne nabavke, pristupilo se realizaciji ove investicije, koja je završena do početka nove školske godine. – Za zamenu stolarije u školama, iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, ove godine, izdvojeno je oko 18 miliona dinara. Naša škola, sa zamenom stolarije, krenula je pre tri godine. Kroz finansijske planove i kroz realizaciju svih tih investicija, uvideli smo, da smo ostvarili određene uštede, kada je u pitanju potrošnja toplotne energije. S obzirom da imamo kalorimetar, što znači da grejanje plaćamo prema potrošnji, a ne paušalno, uspeli smo da u finansijskom planu uštedimo određena novčana sredstva. Kada ušteđena sredstva uporedimo sa visinom uloženih novčanih sredstava, dolazimo do zaključka da će nam se sredstva uložena u investiciju vratiti za 4-5 godina. S obzirom da prozori na našoj školi nisu promenjeni u poslednjih 40 godina, zamenom stolarije, stvoren je prijatniji ambijent za rad. Moram da napomenem da su vrata na učionicama najsavremenija, aluminijumska. Situacija u seoskim školama je dramatičnija, zato što su ove obrazovne ustanove starije od požarevačkih i učenici rade u uslovima koji nisu primereni i adekvatni u 21. veku – ističe dr Savić.

Zamenom stolarije u fiskulturnoj sali, naredne godine, zaokružiće se ulaganja u požarevačku Politehničku školu. S obzirom da su svi zamenjeni prozori i vrata od kvalitetnog materijala, za šta je škola dobila i četvorogodišnju garanciju, i zaposleni i učenici zadovoljni su, jer su 1. septembra ušli u obnovljen prostor škole. – Smatram da Budžestki fond za zaštitu životne sredine Grada Požarevca radi dobro. Osim kapitalnih ulaganja u javna preduzeća (JP Toplifikacija, JKP „Komunalne službe“, JP Direkcija za izgradnju Grada Požarevca), drago mi je što Budžetski fond prepoznaje i potrebe škola, koje su mnogo veće od raspoloživih sredstava. Naša školska zgrada postoji 81 godinu, a da bismo je doveli u neko pristojno stanje, u poslednje četiri godine, uložili smo oko 20 miliona dinara, što u rekonstrukciju zgrade, što u obnavljanje opreme. Zadovoljan sam trenutnim izgledom škole, međutim, ukoliko bude sredstava, potrudićemo se da ona izgleda još bolje – naglasio je direktor.

Za ozelenjavanje školskog dvorišta, Politehničkoj školi, prošle godine, iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, odobreno je 166 hiljada dinara. Izvođač radova bilo je PD „Rekultivacija i ozelenjavanje“ iz Kostolca. Takođe, zajedno sa ostalim školama koje su konkurisale kod Fonda za ekologiju, i ova obrazovna ustanova uspela je da dobije žardinjere za sadnju cveća. – Ulazna vrata i pojedine prozore na zgradi nismo smeli da menjamo, iz razloga što se nalaze pod zaštitom Reginalnog zavoda za zaštitu spomenika, tako da smo ih reparirali, što je koštalo mnogo više, nego da smo ih zamenili PVC stolarijom – saznajemo od direktora škole.

Inače, projekat rekonstrukcije vodovodnog priključka u ulici Jovana Šerbanovića, kraj koje se nalazi Politehnička škola, će biti realizovan je sa Javnim komunalnim preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ a vrednost radova po predmeru i predračunu iznosi 308.604 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari