U okviru kulturno-turističke manifestacije Dani Dunava održan je tradicionalni Golubački kotlić koji je protekao u znaku završnih priprema za već izvesnu, kapitalnu investiciju – revitalizaciju srednjovekovne tvrđave.

Među visokim zvanicama iz zemlje i inostranstva domaćina, magistra Zorana Pajkića, predsednika opštine Golubac, bio je i načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović, u društvu ambasadora Portugala Luiša Almada i njegovog kolege iz Japana Tošia Cunozakija, kao i predstavnika prijateljskih opština iz Srbije i susedne Rumunije.

Gosti su proveli prijatne trenutke na promotivnom krstarenju do Golubačkog grada, a načelnik Goran S. Petrović je tom prilikom ponovio da su energetika, turizam i poljoprivreda najveće razvojne šanse Braničevskog okruga, istakavši da je već učinjeno mnogo na objedinjavanju turističke ponude čitavog kraja u zemlji i van njenih granica. Govoreći o značaju revitalizacije „Kapije Đerdapa“, Petrović je istakao značaj učešća Vlade Srbije u projektovanju kao i svih prijatelja, posebno inostranih, na obezbeđivanju već izvesnih sredstava od 6,5 miliona evra što će od atraktinog utvrđenja na Dunavu stvoriti jednu od najmarkantnijih turističkih destinacija u ovom kraju i čitavoj Srbiji. Posle atraktivnog krstarenja Dunavom, gosti su prisustvovali nadmetanju ribara u spravljanju čuvene čorbe i bili oduševljeni ukusom ovog specijaliteta karakterističnog za golubački kraj i čitavo naše Podunavlje.

Golubac – U okviru kulturno-turističke manifestacije Dani Dunava, održan je tradicionalni Golubački kotlić koji je protekao u znaku završnih priprema za već izvesnu, kapitalnu investiciju-revitalizaciju srednjevekovne tvrđave. Među visokim zvanicama iz zemlje i inostranstva domaćina, magistra Zorana Pajkića, predsednika opštine Golubac, bio je i načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, u društvu ambasadora Portugala, Luiša Almada i njegovog kolege iz Japana, Tošia Cunozakija, kao i predstavnika prijateljskih opština iz Srbije i susedne Rumunije. – Ovo je centralna manifestacija Sajma Dunava pa smo zbog toga našim prijateljima i uvaženim gostima želeli da pokažemo ono po čemu je naš grad najpoznatiji, tvrđavu i druge destinacije, rekao je predsednik opštine Golubac, magistar Zoran Pajkić pozdravljajući goste i zahvaljujući im na podršci svake vrste. Luiš Almada je najavio značajno učestvovanje Portugalije u obnovi Golubačke tvrđave, što će učiniti na osnovu svog bogatog iskustva sa međunarodnim rekama što će učiniti sa velikim zadovoljstvom i poštovanjem prema ovom gradu“. – Ovde sam, zbog izvanrednih prirodnih bogatstava, dolazio više puta kao turista, što samo po sebi dovoljno govori, a sada sam prvi put ovde kao ambasador svoje zemlje, rekao Tošio Cunozaki, obećavši da će se i Japan uključiti u aktivnosti čitave Evropske unije na projektu revitalizacije čuvenog fortifikacijskog objekta koji je godinama bio na razmeđu kultura pa su se oko njega otimale mnoge imperije a ovde stolovale i brojne vojskovođe.

Gosti su proveli prijatne trenutke na promotivnom krstarenju do Golubačkog grada, a načelnik Goran S. Petrović je tom prilikom ponovio da su energetika, turizam i poljoprivreda najveće razvojne šanse Braničevskog okruga, istakavši da je već učinjeno mnogo na objedinjavanju turističke ponude čitavog kraja u zemlji i van njenih granica. Govoreći o značaju revitalizacije „Kapije Đerdapa“, Petrović je istakao značaj učešća Vlade Srbije u projektovanju kao i svih prijatelja, posebno inostranih, na obezbeđivanju već izvesnih sredstava od 6,5 miliona evra što će od atraktinog utvrđenja na Dunavu stvoriti jednu od najmarkantnijih turističkih destinacija u ovom kraju i čitavoj Srbiji.

Posle atraktivnog krstarenja Dunavom, gosti su prisustvovali nadmetanju ribara u spravljanju čuvene čorbe i bili oduševljeni ukusom ovog specijaliteta karakterističnog za golubački kraj i čitavo naše Podunavlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari