Organizacioni odbor za proslavu Dana grada najavio je da će danas za Novosađane rođene 1. februara gradski prevoz biti besplatan, a GSP će voziti tokom celog dana kao u špicu. Pored toga, građanima se ceo dan neće naplaćivati parking, a predsednica Odbora Nada Kobac smatra da se u centru neće stvarati gužve.

Prema rečima Nade Kobac, JKP Put će pojačano krpiti udarne rupe na saobraćajnicama širom grada, a Tržnica će Novosađanima deliti jabuke. U Tržnici navode da će ispred Futoške pijace građanima podeliti određenu količinu jabuka, kao simbol ovog preduzeća.

Grad je ponudio Novosađanima i besplatan ulaz na bazene i klizališta, a Nada Kobac smatra da će biti mesta za sve koji žele da iskoriste ovu priliku.

– Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da primimo sve zainteresovane, budući da će biti besplatan ulaz i na klizalištu na Štrandu, s tim da će tamo po podne deliti i čaj – kaže predsednica Odbora.

Prvih pet stotina korisnika usluga Novosadske toplane koji danas dođu u prostorije Odseka za odnose s potrošačima, na prvom spratu Spensa, i ponesu poslednji plaćeni račun objedinjene naplate dobiće na poklon izolacionu traku.

Na Spensu će biti besplatni bazen i klizalište. Zbog bezbednosti posetilaca ograničen je broj korisnika po smeni – kapacitet bazena je 250 kupača, kapacitet klizališta je 400 klizača.

Iz Vodovoda najavljuju da će u petak besplatno očistiti septičke jame ljudi koji su se javili da im je neophodno i treće pražnjenje u periodu od godinu dana. Prema njihovim procenama, cisterne će taj dan očistiti između 65 i 70 septičkih jama.

Povodom obeležavanja Dana grada, ulaz na izložbe u Muzeju Vojvodine biće besplatan.

Iz Muzeja pozivaju sve sugrađane da posete izložbe stalnu postavku „Vojvodina od paleolita do sredine 20. veka“ i tematsku izložbu „Sve je samo reklama“. Takođe, povodom obeležavanja Dana grada, u holu Muzeja biće izložen novi predmet meseca – Najstarija vedeta grada Novog Sada.

Na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu biće uručena februarska nagrada dr Đorđu Petroviću. Nastupiće Kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković“, multinstrumentalista Slobodan Trkulja i grupa Garavi sokak.

Kobac je ranije najavila da će po završetku programa Bane Krstić iz Garavog sokaka pokloniti svoju pesmu „Zato ja volim Novi Sad“ gradu, koja će na tak način postati pesma Dana grada.

Na proslavu 1. februara potvrđen je dolazak delegacija Noriča, Budve, Temišvara, Nižnjeg Novgoroda, Banjaluke, Pečuja, Kranja, Foče, Tivta, Lublina, Ohrida, a najavljen je dolazak predsednika opštine Štrbce, kao i brojnih gradonačelnika i predstavnika gradova i opština Srbije.

Novi Sad obeležava Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada. Tog dana ustanovljeno je da grad dobije ime Neoplanta, koji su Srbi zvali Novi Sad.

Opozicija pita čijim parama?

Opoziciona LSV smatra da čišćenje septičkih jama nije način da se svečano proslavi Dan grada. „To više deluje kao uvreda, zamaskirana ostalim detaljima proslave“, navodi se u saopštenju ove stranke. I DS se oglasila saopštenjem u kojem se navodi da se proslava zloupotrebljava u jeftine marketinške svrhe. „Kojim parama će se platiti besplatan gradski prevoz, čišćenje septičkih jama, krpljenje udarnih rupa, jabuke koje će JKP Tržnica deliti i koji je zakonski osnov za ovakvo postupanje? Da li je Skupština Grada Novog Sada odobrila ovakvu odluku? Kako javna preduzeća smeju da krše svoje sopstvene odluke“, pitaju iz DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari