Za humaniji tretman napuštenih pasa i bolje uslove u azilu: Šumadijski blok 21 1Foto: Z. S. M.

 

Predstavnici građanskog pokreta Šumadijski blok 21 zajedno sa građanima aktivistima više neformalnih grupa koje se bave zaštitom i tretmanom napuštenih životinja održali su ispred gradskog azila konferenciju za medije sa ciljem podizanja svesti građana i rešavanja rastućeg problema pasa lutalica u Kragujevcu.

Njihova misija je, kako su naveli, da kroz konstruktivan dijalog i saradnju sa nadležnim institucijama unaprede uslove u azilu i predlože rešenja koja će osigurati pre svega bezebednost građana ali i dobrobit životinja.

– U proteklom periodu, suočeni smo sa značajnim porastom pasa lutalica, što predstavlja problem ne samo za zajednicu, već i za same životinje. Iako gradski azil ima zakonsku obavezu da preuzete životinje zbrine, izleči, steriliše i vrati na njihovu lokaciju, smatramo da trenutni sistem ne funkcioniše na adekvatan način. Primetno je prisustvo nehumanih uslova u azilu, kao i nedostatak adekvatnog postupanja prema psima, uključujući nestručno hvatanje i tretman životinja, rekao ja Janko Đurić, predstavnik Šumadijskog bloka 21.

Na njihovom obraćanju javnosti i medijima danas posebno je istaknut problem nedovoljnog kapaciteta azila, loših sanitarnih uslova i nedostatka stalnog nadzora nad životinjama, posebno van radnog vremena azila. Naglašeno je da ovi propusti mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje i bezbednost pasa, ali i građana.

Članovi Šumadijskog bloka 21 predložili su i konkretna rešenja, koja uključuju: volontiranje građana u azilu u kome bi Kragujevčani aktivno doprinosili poboljšanju uslova u azilu kroz šetanje pasa, hranjenju, menjanju vode i održavanju bokseva (što je praksa uspešno primenjena u Aranđelovcu). Volonteri bi takođe doprineli socijalizaciji pasa, što bi povećalo njihovu šansu za udomljavanje, smatraju u ŠB 21.

Transparentnost i kontrolu, podnošenje redovnih izveštaja o broju zbrinutih pasa, načinu trošenja sredstava, i radnom učinku zaposlenih u azilu, uz povremene inspekcije nadležnih veterinarskih službi.

Kao i sterilizacija pasa lutalica, što bi po njihovom mišljenju značajno smanjilo broj napuštenih životinja, a time i dalji pritisak na gradski azil.

Za humaniji tretman napuštenih pasa i bolje uslove u azilu: Šumadijski blok 21 2
Nehumani uslovi u azilu i neadekvatno postupanje prema psima pres konferencija Šumadijskog bloka 21 Foto: ŠB 21

– Pozivamo gradski azil na otvoreni dijalog i hitno omogućavanje volonterske pomoći, kako bismo zajedničkim snagama radili na rešavanju ovog problema. Smatramo da je uključivanje volontera od ključne važnosti za poboljšanje uslova u azilu i dobrobit napuštenih životinja, istakla je Dina Marković, građanka i aktivistkinja koja godinama vodi računa o napuštenim životinjama.

Čekajući odgovor gradskog azila na ovu inicijativu, na današnjoj pres konferenciji Šumadijskog bloka 21 naglašeno je da će se pažljivo pratiti situacija uz redovno izveštavanje građana o daljim aktivnostima i postignutim rezultatima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari