Odbornici Skupštine grada Požarevca usvojili su budžet za narednu godinu, u iznosu od 2,4 milijarde dinara, koji se svrstava među najveće u Srbiji. Novim budžetom predviđeno je povećanje plata i rashoda zaposlenih za 6,9 odsto, što predstavlja trećunu ukupnih budžetskih rashoda koji se planiraju u narednoj godini. Za ovu namenu iz gradskog budžeta biće izdvojen 521 milion, dok je za investiciona ulaganja predviđeno 865 miliona dinara, što je 125 miliona više nego u 2010. godini. Prema rečima gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, investicije čine 40 odsto ukupnog budžeta, koliko je prosečno izdvajanje i u gradovima Evropske unije.


– U narednoj godini u budžetu ćemo imati i dodatnih 160 miliona dinara, od kojih će 100 biti obezbeđeno iz NIP-a, a 60 od Evropske investicione banke. Ova sredstva biće utrošena za projekat dečijeg vrtića, zgradu Istorijskog arhiva, kišni kolektor u Požarevcu i fekalni u Zabeli, kao i za završetak fasade i zamenu stolarije u Osnovnoj školi „Dositej Obradović – rekao je gradonačelnik Milosavljević. Na skupštinskoj sednici usvojena je i odluka o raspodeli sredstava Fonda za zaštitu životne sredine, ukupno 700 miliona dinara, koja se ubiraju na ime ekološke takse od Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“.

Više od polovine ovih sredstava pripašće javnim komunalnim preduzećima: „Toplifikaciji“ 118 miliona, Direkciji za izgradnju 99, „Vodovodu i kanalizaciji“ 80 i „Komunalnim službama“ 79 miliona dinara. Na raspodelu sredstava ekološkog fonda najviše primedbi imale su odbornici opozicionih stranaka. Slavoljub Matić (DSS) kritikovao je što „Toplifikacija“ dobija najviše novca, a ne radi na širenju toplifikacione mreže dok, kako je rekao, „njeni zaposleni imaju najviše plate u gradu, žive kao bubreg u loju i gledaju da što manje rade“. Matić je kritikovao i to što se za medije iz Fonda za zaštitu životne sredine izdvaja čak tri miliona dinara.

– Informisanje jeste bitno, ali ovo je klasično potplaćivanje medija, kako ne bi izveštavali o radu opozicije u Požarevcu – rekao je Matić. Na skupštinskoj sednici doneta je i odluka koja reguliše rad komunalne policije, koja će sa terenskim radom početi od februara naredne godine, pošto sada ne poseduje ni vozni park, ni neophodnu opremu.

– Do kraja januara za komunalnu policiju kupićemo dva auta i tri skutera, kao i svu nedostajuću opremu. Sopstvene prostorije dobiće u junu, u zgradi nekadašnje kafane „Bulevar“, koja će biti kompletno renovirana – najavio je gradonačelnik Milosavljević.

Ograničenje za prvorođene

– Prema odluci odbornika skupštine grada Požarevca, uvedeno je jedno ograničenje vezano za isplatu nadoknade za prvorođeno dete, koja od ovog meseca iznosi 40.000 dinara. Naime, primećeno je da pojedine trudnice iz drugih sredina, na par meseci prijavljuju svoje prebivalište u Požarevcu, da bi tako dobile pomenutu nadoknadu. Zbog toga će se ubuduće ona isplaćivati samo majkama koje najmanje godinu dana pre rođenja deteta žive u Požarevcu. Nadoknada za prvorođene tokom prošle godine iznosila je 30.000, da bi od 1. januara 2011. godine bila povećana na 40.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari