Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport obišao je, prilikom posete Negotinu, dve porodice kojima su domovi stradali u poplavama prošle jeseni, a koji će biti obnovljeni kroz program pomoći Evropske unije. Prema rečima Davenporta, EU je finansirala obnovu i izgradnju novih kuća širom Srbije.


– Za sledeću fazu EU je izdvojila još 70 miliona evra, a od te sume je opredeljeno 10 miliona za obnovu i izgradnju privatnih kuća. U ovoj fazi u fokusu je Istočna Srbija, gde je naročito u septembru prošle godine došlo do velikih problema zbog poplava – izjavio je Davenport, naglasivši da će prioritet biti preventivne mere, s obzirom da je jedan evro uložen u prevenciju, jednak kao sedam evra uloženih u sanaciju.

On je dodao da će EU nastaviti da pomaže poljoprivrednicima koji su pretrpeli veliku štetu u poplavama.

Prilikom obilaska oštećenih kuća porodica Jenić i Mihajlović, predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović je kazao da je potrebna rekategorizacija nekoliko objekata čije se stanje zbog sleganja terena dodatno pogoršalo.

Inače, Majkl Davenport je u Negotinu sa srpskim ministrom kulture Ivanom Tasovcem prisustvovao otvaranju izložbe fotografija „Umetnost bez granica“, povodom obeležavanja Dana evropske saradnje. „Umetnost bez granica“ je deo konkursa koji je pokrenula Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Za ministra Tasovca ulična umetnost je zanimljiv fenomen koji je veoma prisutan na našim prostorima.

– Balans koji moramo da održavamo između naše prošlosti i savremenosti zapravo jedini pravi način kojim ćemo koračati u budućnost. Po podacima iz 2013. godine, 10 odsto svih fotografija ikada napravljenih, stvoreno je u poslednjih 10 meseci 2013, što govori o tome do koje mere se svet dramatično i brzo menja, sa jedne strane, a sa druge kako vrednosti iz prošlosti, poput Mokranjca, koga u ovim danima slavimo, ostaju večne – istakao je Tasovac.

Izložba u Negotinu je svojevrsna pretpremijera, budući da će je publika u Beogradu videti 21. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari