Predstavnici Opštine Bijelo Polje i Planet Klastera iz Španije, obrađivača Prostorno urbanističkog plana za Bijelo Polje, održali su sastanak na kojem su razmatrali sadržaje koje bi trebalo predvidjeti Planom. Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović kaže da je Prostorno urbanistički plan Bijelog Polja počeo da se radi u aprilu, a da bi do maja iduće godine trebalo da bude završen. On je naglasio da je Vlda Crne Gore, preko Svjetske banke, opredijelila sredstva od oko pola miliona evra za izradu ovog Prostornog plana.


– Mi smo jedna od opština koja je dobila bespovratna sredstva za izradu ovog Plana, koji će kvalitetno riješiti mnoga pitanja u predstojećem periodu. Ovim planom ćemo valorizovati sve potencijale koje imamo i zaštitićemo one vrijednosti koje je neophodno zaštititi. Prije svega, obrađivać Plana Planet Klaster mora voditi računa o kapacitetima iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, turizma. Istovremeno moraju voditi računa o ekologiji, a treba riješiti i urbana područja po pitanju kolektora, deponija, parking prostora. Moraju pronaći prostor za industrijsku zonu, za zonu iz oblasti turizma, etno sela? U svakom slučaju Plan mora biti sveobuhvatan, sadržajana i da odredi smjernice razvoja Bijelog Polja, kaže Obradović.

On navodi da će se moći ulagati u ona područja koja su predviđena Planom, uz odgovarajuće dozvole, kako bi se izbjegla nelegalna gradnja.

– Shodno ovom Prostornom planu iskoristiće se potencijali Bjelasice, Đalovića i Novakovića pećine, termalne vode, hidrocentrale. To je jedan zahtjevan posao koji prati određena komisija i vrši se određeni nadzor, gdje nadležni ljudi iz struke i sami građani daju određene smjernice i sugestije kako bi Plan bio kvalitetan i sveobuhvatan, kazao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari