Dušan Petrović, kojeg su delegati stranke Zajedno za Srbiju tokom vikenda izabrali za predsednika te partije, spreman je da razgovara sa svim proevropskim opozicionim snagama i pronađe zajedničke tačke oko kojih bi se kreirale realne politike kao osnov za neophodno akciono jedinstvo i započela suštinska borba protiv tabloidizacije društva. Za razgovor na tu temu nije morao daleko da ide jer su izbornoj skupštini ZZS prisustvovali predstavnici opozicionih stranaka evropske orijentacije DS, SDS, Nove stranke, ali i pokreta Živim za Krajinu i Homolje Boška Ničića.

Dragoljub Mićunović je upravo na skupštini ZZS govorio o podelama kojima se vidi kraj, verovatno aludirajući na to da su se u toj sali našli nekadašnji partijski drugovi. ZZS i SDS, ali i Nova stranka nastale su izlaskom demokrata iz DS. Petrović je, podsetimo, početkom 2013. izbačen iz DS, jer nije želeo da vrati poslanički mandat, kako je odlučio tadašnji predsednik DS Dragan Đilas. Tim povodom je Petrović rekao da „DS popušta pred Đilasovim samovlašćem, da Đilas vodi revanšističku politiku prema neistomišljenicima, koja je u neku ruku i diktatura“. Nedugo zatim Petrović formira zasebnu poslaničku grupu u Skupštini, a potom svoju partiju koja se između ostalog zalaže za decentralizaciju, reformu agrarne politike i povećanje agrarnog budžeta.

Iako želi da bude alternativa vlasti, Petrović smatra da je angažovanje bivšeg britanskog premijera Tonija Blera u srpskoj vladi dobra ideja, a od DS-ove vlade u senci očekuje jasan plan državne i ekonomske politike, posle čega će dve stranke moći da pronađu zajedničke tačke. Dok je bio u DS, o Petroviću se pričalo da pripada krugu onih koji važe za takozvane moćne ljude drugog ešalona u DS, pri čemu mu se pripisivao veliki uticaj unutar stranke, naročito na lokalu. Bio je, a i sada je u dobrim odnosima sa nekadašnjim predsednikom DS Tadićem, što su mu mnogi u stranci zamerali. Mediji su spekulisali da on stoji iza poslovnog uspeha biznismena Miroslava Bogićevića, takođe Šapčanina.

Rođen je 1966. u Šapcu, gde je završio osnovu i srednju školu, a Pravni fakultet u Beogradu. Od 1992. do 2000. se bavio advokaturom. Za predsednika SO Šabac izabran je 2000. Bio je ministar pravde u Vladi Vojislava Koštunice 2007/2008. Početkom marta 2011. postavljen je na mesto ministra trgovine i poljoprivrede. Bio je član DS od 1992. do 2013. U DS je nekoliko puta biran za potpredsednika, a bio je i zamenik predsednika stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari