Za krov nad glavom: Izvršiteljka mučki iselila Ljubišu Ćirića (83) iz stana u Sarajevskoj 1Foto: Una Miletić

Iz svog stana u Sarajevskoj ulici u Beogradu jutros oko 10 časova iseljen je osamdeset trogodišnji Ljubiša Ćirić, saopštila je organizacija Za krov nad glavom. Kako kažu, to je uradila “mučki i nenajavljeno” javna izvršiteljka Mirjana Dimitrijević, uz pomoć policije.

Kako podsećaju iz ove organizacije, Dimitrijević je zbog Ljubišinog poslovnog duga prodala njegov jedini dom, iako je mogla da proda poslovne prostorije njegovog preduzeća u Kragujevcu, čija prodaja bi namirila dug, a koje nisu uslovne za život jednog penzionera.

„Izvršiteljka je prodala stan u Sarajevskoj ulici u Beogradu, mnogostruko više vredan nego poslovni objekat, znajući da će time osuditi starog čoveka na život na ulici. Uprkos tome što tužilaštvo vodi više krivičnih postupaka protiv Mirjane Dimitrijević, ona neometano radi i u ovom trenutku verovatno obračunava koliko hiljada evra je Ljubiša njoj dužan, zato što nije mogla odmah da ga izbaci na ulicu“, navode u saopštenju.

Ljubiša je, kako dalje dodaju, uspeo da odloži nekoliko prethodnih pokušaja prinudnog iseljenja, uz pomoć solidarnih građana, ali i narodnih poslanika iz vladajuće koalicije i iz opozicije.

„Nakon ovoga, došlo je i do usmenog dogovora, posle čega su pokušaji prestali i pregovori počeli. Sve dok se Dimitrijević nije predomislila, i odlučila da sprovede iseljenje, ne obazirući se na to što time uništava život čoveka. Nehumano postupanje izvršiteljke je ovde sporedan problem. Suštinski problem je Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji izvršiteljima daje vlast da odlučuju o našim životima, zarad ogromnog profita. U slučaju Dimitrijevićeve, taj profit je nekada iznosio i milion evra neto zarade godišnje“, navode iz organizacije Za krov nad glavom i hitno traže izmenu ZIO, tako da se nekretnina koja ima funkciju jedinog doma izuzme iz izvršenja.

Podsetimo, Ljubiša Ćirić po struci mašinski tehničar, po pozivu pronalazač i inovator, za sebe kaže da se celog života bavi proizvodnjom.

– Imam šezdeset godina radnog staža, stvarao sam na svim frontovima, ali je moje polje rada ekologija, koja je akutna u svetu i kod nas, onda građevinarstvo – znajući da ljudi nemaju krov nad glavom i bez njega umiru, konstruisao sam fabriku stanova, fabriku puteva, mini hidro elektrane koje se postavljaju na terasi (a ne na reci), filtere za dimnjake, proširenja rečnih korita… – to su samo neki od njegovih izuma koje je nabrojio Ćirić reporterki Danasa kada ga je posetila prošle godine u stanu na petom spratu u Sarajevskoj , koji je bio pretvorio u svoj studio.

Govorio je da je ideja osnovno bogatstvo, a interesovanje za njegove pronalaske doseglo je čak do Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari