Lokalnim samoupravama Braničevskog upravnog okruga raspodeljeno je bezmalo sedam miliona dinara ostvarenih prihodovanjem iz Nacionalne lutrije Srbije u poslednjoj „tranši“ odobravanja ovih bespovratnih sredstava.

Rešenja o dodeli sredstava predali su savetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Radosavljević i načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović. Savetnik Radosavljević je tom prilikom istakao:

– Do sada smo iz tri javna poziva raspodelili za lokalne samouprave Braničevskog upravnog okruga oko 20 miliona dinara. Inače, u ovom konkursnom krugu podele namenskih primanja, ostvarenih po osnovu privređivanja klasičnih igara na sreću, raspodeljeno je ukupno 90 miliona dinara na 56 jedinica lokalne samouprave. Uvek smo bili u prilici da od lokalnih samouprava Braničevskog upravnog okruga dobijemo dobre i kvalitetne projekte… U toku je i četvrti javni poziv, koji traje do 5. decembra, čime ćemo i završiti finansijsku 2011. godinu sa novih sto miliona dinara na raspolaganju. Nadam se da čemo se sličnim povodom opet videti u Braničevskom upravnom okrugu, konstatovao je Radosavljević.

Rešenje od dva miliona dinara za Grad Požarevac primio zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović, 1,4 miliona za opštinu Petrovac na Mlavi preuzeo je predsednik Radiša Dragojević, 800.000 dinara za opštinu Veliko Gradište primio je predsednik Dragan Milić, 1,7 miliona dinara primio je za opštinu Malo Crniće predsednik Esidol Perić i rešenje 950.000 dinara za opštinu Žabari predato je predsedniku Miodragu Filipoviću.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović je naglasio da je dodela sredstava iz Nacionalne lutrije našim lokalnim samoupravama vrlo značajne za ovaj kraj i istakao: – Ovo je treći poziv ove godine, u kojem je gotovo 7 miliona dinara dodeljeno našim lokalnim samoupravama. Ta će sredstva omogućiti Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Velikom Gradištu, Malom Crniću i Žagubici da realizuju nekoliko projekta važnih za te sredine.Verujem da smo na dobrom putu da i u četvrtom pozivu, takođe povučemo određeni iznos, čime bismo ove godine zasigurno prešli cifru od 30 miliona dinara. Značaj je veći kada uzmemo u obzir i činjenicu da 6 od 8 naših lokalnih samouprava spada u red nedovoljno razvijenih. Zahvaljujem se našim samoupravama na tome što uvek imaju projekte i naravno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je iskazalo objektivnost u radu.

Savetnik resornog ministarstva, Aleksandar Radosavljević je prilikom uručenja rešenja, između ostalog ukazao na projekte koji su zavredeli dodeljena novčana sredstva: – Gradu Požarevcu dodeljena su 2 miliona dinara za opremanje poslovnog objekta bivše kafane „Bulevar“ i adaptaciju tog prostora za smeštaj inspekcijskih službi i komunalne policije. Taj projekat je veoma značajan naročito ako imamo u vidu činjenicu da je Ministarstvo već dve godine u poslu formiranja komunalne policije na teritorijama gradova. Ovo je naš mali doprinos da zajedno dalje osposobimo tu službu. Opština Petrovac na Mlavi dobila je 1,4 miliona dinara za projekat izgradnje Sportskog objekta, igralita za mali fudbal u naselju Ždrelo.Velikom Gradištu dodeljeno je 800.000 dinara za takođe jedan značajan i važan projekat, a to je stvaranje uslova za koriščenje centralnog sistema za elektronsku bazu, skladištenje podataka i luvanje drugog primerka matičnih knjiga. Za zaštitu životne sredine Opština Žabari je dobila 950.000 dinara za dva projekta na uređenju parka u naselju Četereže, Opštini Malo Crniće dodeljeno je 1,7 miliona dinara za sanaciju i rekultivaciju deponije otpada u naselju Šapine. To su skromna sredstva koja verujem da delimo ravnopravno i časno svima.

Ispred predstavnila lokalnih samouprava zahvalio se predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Milanče Ačimović ukazavši na neke od projekta koja su tim sredstvima realizovani u ovoj opštini. – Zahvaljujem se Ministarstvu lokalne samouprave na sredstvima koje smo dobili po trećem pozivu iz sredstava Lutrije Srbije. Zahvalnost dugujemo i načelniku Braničevskog upravnog okruga koji je bio kordinator u celokupnom ovom poslu. Petrovac na Mlavi je skoro u svakom konkursu dobio sredstva, od kojih su neka već realizovana kao što je sanacija krova na lokalnoj samoupravi, potom ulica Izvorska u Šetonju i u završnici su radovi na sanaciji Doma Kulture u Šetonju, za koji smo iz dva konkusrsna poziva dobili sredstva u visini od četiri miliona dinara. Što se tiče ovog poslednjeg konkursnog kruga, dobili smo sredstva za izgradnju Sportskog centra koji će koristiti škola, ali i Turistički kompleks banja Ždrelo kao i izviđački dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari