U okviru projekta „Posao za vas“ na nivou Crne Gore za tri kreditne linije, koji sprovodi Vlada Crne Gore u saradnji sa fondovima, Zavodom za zapošljavanje i lokalnim samoupravama, do sada je bilo 292 zahtjeva u vrijednosti od 22 miliona evra, kojim je predviđeno otvaranje skoro 1. 700 novih radnih mjesta.

Za projekat „start ap“, za početnike u biznisu, do sada je pristigao 221 zahtjev u vrijednosti od oko 9, 5 miliona evra, za podsticaj preduzetništva stigao je 51 zahtjev u vrijednosti od sedam miliona evra, dok je za energetsku efikasnost pristiglo 14 zahtjeva u vrijednosti od 5, 8 miliona evra.

U sjevernom dijelu Crne Gore, akcija „Posao za vas“ je, takođe, naišla je na dobar odziv. Posredstvom ove akcije u Bijelom Polju je otvoreno 521 novo radno mjesto. Preko niza aktivnosti i program, stanovnici Bijelog Polja su dobili značajna kreditna sredstva i konkretna rješenja da će se smanjiti nezaposlenost u Bijelom Polju.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović rekao je da je za relativno kratko vrijeme, nešto manje od dva mjeseca, obezbijeđeno 521 novo radno mjesto u Bijelom Polju, što predstavlja značajan impuls za razvoj opštine. Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević najavio je da će opština subvencionisati kamate za odobrene kredite, jer na taj način želi da podstakne program zapošljavanja u Bijelom Polju.

– U Bijelom Polju je otvoreno 521 novo radno mjesto. Obaveza Opštine po tom osnovu je da subvencionira vraćanje kamate u iznosu od tri do 4, 5 odsto. Nadam se da će biti još kredita u Bijelom Polju i podrške malom i srednjem biznisu i da će ta kreditna izdvajanja u sljedećem periodu biti značajnija, kazao je Milošević, naglašavajući da otvaranje novih radnih mjesta daje šansu opštini da prihodi na lokalnom nivou budu mnogo veći.

Potpredsjednik Vlade, Vijica Lazović, obećava da će Vlada nastaviti sa akcijom davanja kredita kroz projekat „Posao za vas“.

– Raduje nas činjenica da je opština Bijelo Polje ušla u fazu izgradnje značajnih infrastrukturnih kapaciteta, počev od zaobilaznice oko Bijelog Polja, a računamo da će ubrzo i drugi veliki infrastrukturni kapaciteti ući u fazu konačnog završetka. Očekujemo da će Bijelo Polje biti mjesto za dobar i kvalitetan život, rekao je Lazović. On je, takođe, obećao da će Vlada uraditi sve da u Bijelom Polju budu stvoreni uslovi za normalno poslovanje i da ovaj grad postane jedan od značajnih poslovnih punktova Crne Gore.

 

Veliko interesovanje

Na evidenciji bjelopoljskog Biroa rada trenutno se kao nezaposleno vodi 3. 550 ljudi, 723 manje nego prošle godine, a interesovanje nezaposlenih za projekte su velike. U okviru projekta „Posao za vas“ u Bijelom Polju trenutno ima 33 zahtjeva sa 3, 1 miliona evra, a predviđeno je otvaranje 217 novih radnih mjesta. Veliko interesovanje je za početnike u biznisu. Za projekat „start ap“ stigao je 21 zahtjev za 663. 000 evra, a predviđeno je otvaranje 83 nova radna mjesta. Osam postojećih preduzetnika iz Bijelog Polja podnijelo je zahtjeve, prema kojima je predviđeno da se zaposli 84 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari