Grad Novi Pazar dobio je donacije od Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EUPROGRES), koji finansiraju EU i Vlada Švajcarske i sprovodi se u 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Donacije je uručio menadžer programa Grem Tindal. Gradska uprava je dobila sertifikate ISO 9001 za Sistem upravljanja kvalitetom (OMS) i ISO 14001 za Sistem upravljanja životnom sredinom (EMS). Ova donacija je vredna 6.400 evra. Komunalno preduzeće „Čistoća“ dobilo je savremenu cisternu za snabdevanje vodom stanovnika u naselju Blaževo, gde su smeštene porodice Roma raseljenih sa Kosova, ali će se koristiti i za pranje gradskih ulica.

Vrednost ove donacije je 97.600 evra, a 30 hiljada evra vredno je kombi vozilo, koje je Tindal uručio Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Ovim je označen kraj na izgradnji i opremanju, a kombi vozilo je samo jedna od projekata ovog donatora Regionalnog centra za celodnevni boravak osoba ometenih u mentalnom razvoju. Menadžer EUPROGRES je označio i kraj radova na renoviranju i opremanju Mesne kancelarije Lukare. U te poslove ovaj donator je uložio 4.300 evra.

– Ovo je nastavak naših napora da omogućimo kvalitetno vodosnabdevanje u Blaževu, jer pristup pijaćoj vodi je jedan od osnovnih prava svih ljudi. Zato EU i Vlada Švajcarske preko EUPROGRES finansiraju ovaj projekat sa ukupno 270 hiljada evra, što uključuje izgradnju rezervoara i nabavku kamiona, rekao je Tindal predajući cisternu. Kada je reč o sertifikatima OMS i EMS, menadžer EUPROGRES je naglasio, da je ovaj grad jedan od pet lokalnih samouprava koje su usvojili ove standarde. „Nihova primena će doprineti bržem, efikasnijem i kvalitenijim uslugama građanima, odrediti jasne nadležnosti i odgovornosti u opštini, a proces bi trebalo da smanji troškove administracije, skrati procedure i donese transparentniju upravu“, dodao je.

Prvi čovek EU PROGRES je označio i kraj radova na renoviranju i opremanju Mesne kancelarije Lukare i ocenio da je „dobra i jednostavna administracija je preduslov za razvoj i građani iz ovog naselja više ne moraju da idu u gradsku upravu i čekaju na usluge matičara, već će to moći da urade blizu svojih domova“. Mesna kancelarija u Lukarima je jedna od 16 čije je renoviranje i opremanje finansirao EUPROGRES sa ukupno 26.500 evra.

Novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović, na svečanostima upriličenim povodom uručivanja donacija, istakao da ovaj grad nastoji „da kontinuiranim radom nastoji da postane moderan i da odgovori na potrebe svih svojih građana“.

EU PROGRES realizaciju svojih projekata u 25 opština južne i jugozapadne Srbije počeo je 2010.godine. Vrednost projekata je 18,1 miliona evra. Njaviše sredstava obezbedila je EU – 14,1 miliona, Vlada Švajcarske – 2,5 miliona i 1,5 miliona evra je učešće Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari