Kamen temeljac za nadogradnju i rekonstrukciju Doma zdravlja u Bijelom Polju u utorak su postavili ministar zdravlja Miodrag Radunović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović i gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević.

Vrijednost radova ovog projekta je 2.679.328,39 evra, a realizuje se kroz aranžman Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno obrazovanje i Opštine Bijelo Polje.

Projektom je predviđena dogradnja sprata, rekonstrukcija podruma, prizemlja i prvog sprata, čiji su sadržaji uklopljeni u sadržaje postojećeg objekta, a čija će bruto površina iznositi 4.856,52 metara kvadratnih. U objektu su predviđeni sadržaji Centra za mentalno zdravlje, Služba izabranog doktora, Radiološka dijagnostika, Dnevni centar, Dječje odjeljenje, Laboratorija, Mikrobiološka služba, Ginekologija, Stomatologija, Savjetovalište za mlade, Epidemiologija, prostorije Uprave, parking garaža i ostale servisne prostorije.

Ministar Radunović je istakao da proaktivna politika Ministarstva zdravlja, praćena Fondom zdravstvenog osiguranja, opremanjem zdravstvenih ustanova, izgradnjom ovakvih objekata, čini preduslove da dobijemo kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

– U prethodnom periodu u zdravstvo Bijelog Polja uložili smo dosta toga. Nabavili smo ultrazvučnu dijagnostiku, novi skener, uradićemo ovaj Dom zdravlja, a želim i da najavim da će, kroz projekat energetske efikasnosti u Bolnici u Bijelom Polju iduće godine, biti uloženo oko 600.000 evra novih sredstava za rekonstrukciju Bolnice, što podrazumijeva fasadu, stolariju, krovnu konstrukciju i izgradnju nove kotlarnice, kazao je minisra Radunović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović je rekao da je jedan od važnih zadataka Crne Gore jačanje zdravstvenih kapaciteta, što potvrđuje i izgradnja Doma zdravlja u Bijelom Polju.

– Ova ulaganja su doprinos ravnomjernijem regionalnom ulaganju. Izgradnjom novog Doma zdravlja učinićemo da i proevropski model u kojem novac prati pacijenta zaživi u svim zdravstvenim ustanovama naše države, a time i u Bijelom Polju, kazao je Hrapović, a direktor preduzeća IGP “Fidija” DOO iz Podgorice, kojem su na tenderu povjereni radovi, Joko Blagojević je obećao da će radovi biti završeni u predviđenom roku. On je naglasio da se radi o složenim poslovima, jer treba spojiti staro i novo.

– No, „Fidija” u tome ima dosta iskustva i mi ćemo to uraditi kako valja i nadam se da ćemo se vidjeti ovdje za 17 mjeseci da proslavimo završetak radova, najavio je Blagojević.

– Vjerujem da će brzo nivo zdravstvene zastite na sjeveru Crne Gore biti na znatno većem nivou. Multidisciplinaran pristup u razvoj sjevera, ulaganja u kulturu, nauku, zdravstvo i prosvjetu je nešto što je od izuzetnog značaja za opstanak ljudi na ovim prostorima, kazao je gradonačelnik Milošević.

U ime kolektiva Doma zdravlja prisutne je pozdravio direktor Rasim Agić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari