Skupština grada Novog Pazara ima 47 odbornika i za novi četvorogodišnji mandat kandidovalo se devet lista. – pet koalicija, dve partije i jedna grupa građana, sa ukupno 361 kandidatom. Bošnjačka narodna stranka i grupa građana Dveri Za život – Starog Rasa Novog Pazara imaju dvotrećinske liste sa po 16 kandidata. Svi ostali pretendenti na novu lokalnu vlast imaju pune liste sa po 47 kandidata. Većina njih je pitanje gradonačelnika ostavila za posle izbora.


Svoju gradonačelničku kandidaturu prvi je istakao Mirsad Đerlek, lider Sandžačke narodne partije (SNP) koja je u koaliciji sa URS. Koalicija SDPS-SDP-DS-SZS ima nameru da aktuelnom gradonačelniku Mehu Mahmutoviću da još jedan mandat. Koalicija SPS-SRS-JS-PUPS mogla bi za funkciju prvog čoveka grada da ponudi Milana Veselinovića, lidera lokalnih radikala. Koalicija LDP-ZEP Zeleni-DPS kandidovala je Mithata Nokića, predsednika Zelene ekološke partije Zeleni (ZEP Zeleni), a Bošnjačka narodna stranka (BNS) kandidovala je svog zamenika predsednika Izeta Crnišanina. Sasvim je sigurno da će se Novopazarci i na ovim izborima izjašnjavati na 91 biračkom mestu. Za razliku od izbora pre četiri godine, birački spisak je brojniji za više od 10 hiljada građana sa pravom glasa. Tačan broj birača ovdašnja Izborna komisija još nije saopštila.

MEĐU KANDIDATIMA ZA POSLANIKE 37 PAZARACA

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, kadrovi iz Novog Pazara nalaze se na deset izbornih lista i ima ih 37. Najviše ih ima na manjinskim listama „Sve zajedno“ – 13, koja ima 68 kandidata za poslanike, i SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, na kojoj je, od 30 kandidata, sedam iz ovog grada. Iako je predizborna kampanja ušla u završnicu, trzavica, nesporazuma i incidentnih situacija (za razliku od ranijih izbora) nema. Politički akteri sa ovog prostora poštuju Kodeks o ponašanju na lokalnim izborima, koji je pod okriljem Misije OEBS u Srbiji i NDA u ovom gradu potpisan 12. aprila. To je konstatovano i na zajedničkoj konferenciji za novinare ambasadora Misije OEBS u Srbiji Dimitriosa Kipreosa, Antje Rotemund, šefice kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i predstavnika koalicija i partija koje učestvuju na izborima. Ambasador Kipreos je ocenio da je ovaj dokument „veoma važan dogovor“ i da to znači „da je Sandžaku potreban samo mali podsticaj da postane moderan demokratski region“.

-Potpisivanjem Kodeksa lideri političkih partija otvoreno su obećali građanima Novog Pazara da aktivno čine sve da osiguraju poštovanje zakona države. Građani imaju pravo na izbore u demokratskom okruženju koje poštuje njihovo pravo na izbore. Izborna kampanja se odvija normalno i bez većih incidenata u ovom regionu, naglasio je ambasador OEBS u Srbiji i izrazio očekivanje da će „poslednji deo kampanje i izborni dan biti mirni“.Šefica kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund istakla je da „građani moraju biti u centru javnih aktivnosti“ i ocenila da su politički lideri potpisivanjem Kodeksa „pokazali svoju predanost da vode fer i dostojanstvenu kampanju“.

CERIĆ I HALIMI ZA ZUKORLIĆA

Predsednički kandidat iz Sandžaka muftija Muamer Zukorlić intenzivno obilazi svoje birače na sandžačkom prostoru i u dijaspori. Njegov izborni štab redovno medijima prosleđuje sve podrške koje dobija za predsedničku kandidaturu, ali i sve ostale aktivnosti koje predsednički kandidat ima. Saopšteno je da je podrška stigla i od Rize Halimija, predsednika Partije za političko delovanje Albanaca i narodnog poslanika, koji je rekao da je muftija Zukorlić „u Preševskoj dolini prepoznatljiv po bezrezervnom angažovanju za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava svih manjinskih zajednica u Srbiji“. Predsedničku kandidaturu muftije Zukorlića podržao je i vrhovni poglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i pozvao sve Bošnjake u Srbiji da glasaju za muftiju predsednika i Bošnjačku demokratsku zajednicu Emira Elfića.

Poziv je uputio i kandidat za predsednika Srbije muftija Zukorlić, ali svojim političkim protivnicima Sulejmanu Ugljanini i Rasimu Ljajiću. Sa završne konvencije u Brodarevu kod Prijepolja pozvao je ovu dvojicu bošnjačkih lidera da podrže njegovu kandidaturu i „time obezbede priključak, kako bi se nakon izbora pokazali da i ono poslednje u njima nije umrlo, već da su Bošnjaci i da su spremni da se vrate u bošnjački red“. Ovakve pozive Mirsad Jusufović, generalni sekretar Sandžačke demokratske partije (SDP), smatra besmislicom jer je „očigledno da se Muamer Zukorli totalno pogubio u ulozi predsedničkog kandidata i njegovi pozivi služe samo da bi na lokalnom nivou u Novom Pazaru pokušao kako-tako da spasi svoju BDZ od sigurne propasti“. Jusufović smatra da podrška Halimija predsedničkom kandidatu Zukorliću ne zavređuje veliku pažnju jer „ne predstavlja većinu Albanaca u Preševskoj dolini i njegova stranka, isto kao Zukorlićeva, jedva je uspela da u zakonskom roku preda potrebne potpise za kandidaturu“.

Život u verziji LDP

Između dva petka u Novi Pazar je stigao još jedan predsednički kandidat. Karavan „Preokret“ predvodio je Čedomir Jovanović koji je svoje predsedničke vizije prezentovao pred oko hiljadu pristalica u pešačkoj zoni. Jovanović je naglasio da je „Preokret veliki zato što ljudima nudi život u LDP verziji, zemlju u kojoj ima mesta i šanse za sve“.

-Tadić se bori za vlast. I Nikolić se bori za vlast. Muftijo, bori se za duše svog naroda, a ne za vlast. Malo je vlast za jednog muftiju, duša je veća, a to je ono što nam je potrebno. To sam rekao i Amfilohiju i Filaretu, dužan sam i muftiji da kažem. Borio sam se za njegovuu džamiju i danas mislim da na nju ima pravo. Protiv podela sam u Islamskoj zajednici. Najgore što može da nam se desi je da izgubimo dvaki orijentir u svetu u kojem živimo, poručio je iz Novog Pazara Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari