Za postizanje maksimalno moguće bezbednosti učenika neophodno je udružiti napore i snage svih nadležnih u ovoj oblasti. To je zaključak sastanka kome su prisustvovali predstavnici Policijske uprave, Školske uprave, Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca i direktori osnovnih i srednjih škola.

Razmatrane su mogućnosti i dometi angažovanja na poboljšanju bezbednosti dece u školama i saobraćaju a posebno njihovoj sveukupnoj sigurnosti tokom odrastanja. Povodom razmatranja ove problematike grad Požarevac je najavio osnivanje Odbora za bezbednost.

Načelnik Policijske uprave Požarevac, Dejan Radenković, istakao je da se bezbednost dece mora stalno unapređivati: – Što se tiče bezbednosti dece u školama u proteklom periodu donekle možemo biti zadovoljni, ali ipak nedovoljno, i tako je dokle god ima, pa makar i sporadično, događaja koje možemo kvalifikovati kao svojevrsne bezbednosne incidente. Tokom 2010.godine evidentirana su 273 takva događaja na ovom području, s tim što su u tu brojku svrstane i obustave rada i slično, ali svakako da govorimo o nezanemarljivoj cifri. Činjenica je da je toliko takvih događaja registrovano u školama u kojima su angažovani školski policajci i to se može posmatrati na više načina. Ja smatram da je upravo taj školski policajac onaj koji primeti takve događaje i registruje ih. U tom kontekstu bih zamolio direktore da budu aktivniji po pitanju ažurnosti u evidentiranju takvih zbivanja. Ništa ne treba prikrivati, jer u tom slučaju niko nije dobar direktor, niti sam ja dobar načelnik.“

Načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović, napominjući da su deca naše najveće blago, istakao je važnost da se sve institucije udruže po tom pitanju: – Policijska uprava može da učini ono što stoji u zakonu, Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe, ali je potrebno da se uključe sve društvene strukture po pitanju rešavanja ovog gorućeg pitanja. Pored Policijske uprave najodgovorniji su direktori škola i, pre svega, nastavno osoblje, ali takođe lokalna samouprava i sve druge društvene strukture i državni organi“.

Predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilić, najavio je formiranje Obora za bezbednost: – Ovo je vrlo značajna oblast, pitanje koje bitno određuje živote i budućnost naše omladine. Jedan od koraka naše lokalne samouprave u tom smislu jeste formiranje Odbora za bezbednost, za što smo pripremili potrebne elemente za finalizovanje te procedure, a što nas očekuje na predstojećem zasedanju Skupštine grada Požarevca.

Načelnica Školske uprave Požarevac, Vesna Zdravković, ukazala je na to da Ministarstvo prosvete preduzima velike napore kako bi škole bile bezbedne i dodala: – Nažalost, živimo u vreme kada su nemili događaji, ipak prisutni. Što se tiče škola, jedna od radnih obaveza nastavnika jeste dežurstvo, čime se doprinosi poboljšavanju bezbednosti. Na taj način, paralelno sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, po istoj, a možda i većoj specifičnoj težini, ulogu moraju imati dežurni nastavnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari