Agonija bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele, čije je zdravstveno stanje poslednjih dana kritično, traje zbog toga što zbog porodičnih svađa njegova „duša nije u miru“, smatraju plemenske starešine, a prenosi Sandej tajms.

„Mandelina duša nije u miru. Duhovi njegovih predaka smiriće se kada posmrtni ostaci članova njegove porodice ponovo budu vraćeni u Kunuu“, objasnio je starešina plemena sa jugoistoka Južne Afrike, odakle je Mandela rodom. On je dodao da će Tata, kako je nazvao Mandelu, biti slobodan tek kada posmrtni ostaci troje njegove dece budu ponovo sahranjeni u Kunuu. Svi su bili sahranjeni u Kunuu, ali je Mandelin unuk Mandla, koji je 2005. postao glava porodice, odlučio pre dve godine da se njihovi ostaci prenesu u Mandelino rodno selo, Mvezo. Šesnaest članova porodice ne slaže se sa ovom odlukom Mandla Mandele, zbog čega su protiv njega u petak podneli tužbu.

Mandela (94) je 8. juna zbog pluće infekcije smešten u bolnicu u Pretoriji. Kao vođa pokreta protiv aparthejda, proveo je 27 godina u zatvoru u vreme rasističke vlasti belaca. Pušten je 1990, a 1994. postao je prvi crni predsednik Južne Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari