Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović rekao je u utorak u Bijelom Polju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, uz podršku Delegacije Evropske unije i u saradnji sa Zajednicom opština, zahvaljujući sredstvima iz IPA fonda, kreiralo poseban budžet za finansiranje infrastrukturnih projekata opština koje primaju sredstva iz Egalizacionog fonda.


– Sredstva obezbijeđena za taj fond iznose 7,3 miliona evra i opštine koje su zajednički aplicirale s projektom imaju šansu da dobiju veći iznos sredstava. U tom kontestu 14 opština je predalo 17 aplikacija s predlogom projekata. Svi predlozi su trenutno u procesu evaluacije Delegacije Evropske unije, nakon čega će biti odlučeno sa kojim opštinama će se potpisati ugovor o finansiranju projekta krajem decembra ove godine, kazao je ministar Brajović.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, Zajednica opština Crne Gore i UNDP organizovali su u utorak u Bijelom Polju okrugli sto na temu jačanja međuopštinske saradnje u Crnoj Gori. Kako se čulo na okruglom stolu, ova saradnja se može definisati kao vid partnerstva koji podrazumijeva da se jedinice lokalne samouprave udružuju, da bi zajedno radile na razvoju javnih službi i infrastrukture i upravljanju njima, ili na zajedničkom pružanju usluga u cilju kvalitetnijeg servisiranja potreba korisnika i razvoja lokalne zajednice. U tom pogledu gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je kazao da će uspostavljanjem bolje međuopštinske saradnje biti obezbijeđena realizacija projekata koji imaju za cilj kvalitetniji život građana. „Međuopštinska saradnja obezbjeđuje širok okvir saradnje u komunalnoj oblasti, u oblasti uređenja prostora, ubiranju prihoda, dostupnosti i razmjeni informacija od interesa za građane iz više opština, zajedničkom nastupu prema investitorima i svim drugim oblastima. Lijepi primjeri međuopstinske saradnje su izmedđu opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Plav na projektu razvoj Komova, Bjelasice i Prokletija. Uz podršku austrijske ambasade formirana je Regionalna razvojna agencija sa sjedištem u Beranama i Regionalna turistička organizacija sa sjedištem u Kolašinu, sa ciljem da se bave razvojem i promocijom ovog područja kao jednog u nizu lijepih crnogorskih turističkih potencijala. Takođe, značajan je i projekat mašinskih prstenova opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, istakao je gradonačelnik Milošević. Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović je uvjeren da međuopštinska saradnja može značajno doprinijeti postojećim naporima usmjerenim na pružanje kvalitetnijih i dostupnijih javnih usluga i unaprjeđenju kapaciteta upravljanja.

– Aranžmani međuopštinske saradnje pokazali su se kao veoma ekonomični, pa tako imamo primjere opština koje su udružile svoje upravne organe, radi uštede novca, vremena i boljeg načina pružanja usluga, istakao je ministar Brajović.

– Na putu jačanja međuopštinske saradnje u Crnoj Gori, čvrsto sam uvjerena da Program UN za razvoj može odigrati važnu ulogu, kazala je zamjenica stalnog predstavnika UNDP u Crnoj Gori Kristina Blokhaus. Ona je dodala da ovaj projekat predstavlja dio većeg programa koji su prošle godine inicirali Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave i Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. „Od tada, prgramski portfolio stalno raste, zbog sve veće važnosti lokalnog upravljanja u Crnoj Gori. Ustvari, očekuje se da, u svrhe sprovođenja projekta iduće godine, on naraste na milion američkih dolara“, kazala je Blokhaus. Inače, okruglom stolu prisustvovali su predstavnici crnogorskih opština, relevantnih međunarodnih organizacija i NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari