Za nepunih mesec dana sa pirotskih ulica pauk je odneo 66 nepropisno parkiranih vozila i uneo popriličan red u parkiranju u gradu, ali i dalje ima vozača koji mimo parking zona i uprkos kaznama parkiraju vozila na trotoarima, zelenim površinama, ulicama i prostorima oko stambenih zgrada.

Direktor Javnog preduzeća Parking servis u Pirotu Tomica Aleksić kaže da su od 66 odnetih vozila, 52 sa pirotskim registarskim tablicama, a 14 sa drugih registarskih područja.

– Prvih nekoliko dana angažovanja pauka za 20 odsto povećan je broj uplata za parkiranje u odnosu na ranije, ali se posle toga sve vratilo na staro. U centru grada vidno je poboljšan red u parkiranju i nema više vozila na trotoarima i pešačkim prelazima blizu škola, ali to nije slučaj sa širim gradskim jezgrom gde se i dalje koriste trotoari i parkovi za parkiranje. Sva ova vozila su posle odnošenja preuzeta sa depoa. Ovo specijalno vozilo najpre smo na mesec dana iznajmili od niškog preduzeća Signalizacija i posle konkursa opet je angažovano ovo preduzeće i to do kraja godine. Po ugovoru njihovo vozilo će biti angažovano najmanje tri puta nedeljno, a po potrebi i više – kaže Aleksić.

U Parking servisu kažu da je i pored angažovanja pauka i fizičkih barijera na brojnim trotoarima u gradu, u poslednjih sedam meseci otkako radi ovo javno preduzeće, uočeno da se kao neobeleženi parkinzi koriste i dalje trotoari, ulice mimo zona parkiranja, zelene gradske površine i prostori oko stambenih zgrada kako bi se izbeglo plaćanje parkiranja.

– Kako bismo sprečili parkiranja na trotoarima postavili smo fizičke prepreke, odnosno betonske kugle. Postavljeno je 600 kugli, a postavićemo ih i na novim prostorima kako bismo stali na put svima koji trotoare koriste za parkiranje – kaže Aleksić.

Direktor Parking servisa Tomica Aleksić dodaje da je cena odnošenja nepropisno parkiranog vozila na depo za odlaganje vozila 3.240 dinara po vozilu, a kazna za nepropisno parkiranje je 2.000 dinara i nju izriče saobraćajni policajac.

– Cena ležarine vozila na našem depou po satu je 54 dinara. Ukoliko vozač u roku od 15 minuta sam ukloni vozilo plaća samo kaznu od 2.000 dinara za nepropisno parkiranje, a ako to ne učini plaća i odvoženje vozila. Za ovih mesec dana bilo je od 120 do 150 vozila čiji su vlasnici platili kaznu za nepropisno parkiranje i sami uklonili svoje automobile. Otkako je angažovan pauk na blagajni našeg preduzeća inkasirano je 213.840 dinara. Međutim, finansijskim efektima nismo zadovoljni jer oni ne mogu da pokriju ni troškove tri radnika koji rade na depou gde se vozila odvoze. Nama je posle izmirenja obaveza prema Signalizaciji i plaćanja poreza ostalo oko 42.000 dinara – kaže Aleksić, dodajući da ima mnogo problema i sa naplatom dodatnih karata od vozača koji prekoračuju vreme za parkiranje.

Cene previsoke

Jedan od iskusnijih vozača u gradu Dejan Tošić kaže da je pauk trebalo obezbediti mnogo ranije kako bi se uveo red.

– Jedino tako će se rešiti problem parkiranja u gradu i trotoari će biti zaista pešačke zone. Mislim da su cene karata za parkiranje previsoke i da bi trebalo da budu bar pet dinara jeftinije, ali je osnovno da se istraje u nameri da se parkiranje plaća. Samo tako će biti mesta za sve – kaže Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari