Nagrada za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića povećana je sa milion na deset miliona evra, a za podatke o drugom beguncu – Goranu Hadžiću sa 250.000 evra na milion, odlučila je juče Vlade Srbije.

 Iz kancelarije glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca kažu za Danas da podržavaju sve napore vlasti u Srbiji u vezi sa hapšenjem Mladića i Hadžića.

– Pozdravljamo svaku odluku koja će dovesti do hapšenja haških begunaca, tako i ovu o povećanju novčane nagrade za informaciju o njima. Teško je reći da li će ovakva odluka ubrzati njihovo hapšenje, ali mi se tome nadamo – kažu u Bramercovom kabinetu. Takođe, potvrdili su za naš list da će glavni haški tužilac posetiti Beograd 15. novembra, gde će razgovarati sa predstavnicima vlade, pravosuđa i službi bezbednosti o saradnji Srbije sa kancelarijom glavnog tužioca.

Podsetimo, Bramerc će 6. decembra pred Savetom bezbednosti UN podneti redovni polugodišnji izveštaj u kome će oceniti saradnju zemalja regiona sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić kaže za Danas da povećanje nagrada nije nešto što bi sud trebalo da komentariše, kao ni to da li bi određene novčane sume mogle da utiču na brže izručenje ovih haških begunaca.

– Nadamo se samo da će se Mladić i Hadžić što pre izručiti Tribunalu, kako bi odgovarali za ratne zločine za koje se terete – ističe Jelačićeva.

Povodom odluke Vlade, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za Danas da tužilaštvo pozdravlja taj potez vlasti.

– Ova odluka pokazuje jasnu političku volju da Srbija završi svoju međunarodnu obavezu i ukloni poslednju prepreku koja joj stoji na putu ka EU. Ta dva čoveka drže kao taoce čitav narod, svoje porodice, ali i buduće generacije – rekao je Vekarić. On je naglasio da su Mladićevi generali i Hadžićevi saborci u Hagu, i da u „našem narodu postoji samo jedan naziv za takve ljude“.

Inače, nagradu isplaćuje država Srbija, a informacije se dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović istakla je da će u budžetu Srbije biti novca za povećanje nagrade za informaciju, „jer uvek postoji deo u rezervama koji se može opredeliti za takve nagrade“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić naglašava za Danas da povećanje nagrada neće uticati na njihovo brže izručenje, jer „ni dosad nagrade nisu dale rezultata“.

On smatra da je povećanje nagrada potez države kojim ona želi da pokaže da se po tom pitanju čini nešto više nego inače. Prema njegovim rečima, posao lociranja i hapšenja haških begunaca je u nadležnosti bezbednosnih struktura, a ne drugih institucija.

Da ova odluka srpskih vlasti ne može da utiče na brže izručenje dva haška optuženika slaže se i Zoran Dragišić, programski direktor Instituta za međunarodnu bezbednost.

– Reč je o još jednom marketinškom triku i to vrlo jeftinom. Povod za to je skorašnja odluka ministara Evropske unije i srpske vlasti tom odlukom pokušavaju da stvore privid da se nešto više radi po tom pitanju. Smatram da takvu odluku nije trebalo doneti, jer se na taj način vređa inteligencija onih u EU koji ocenjuju kakva je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom – napominje Dragišić za naš list.

Podsetimo, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije raspisao je 2007. nagradu prema kojoj će država za informacije o Ratku Mladiću platiti milion evra, dok je ta nagrada za Gorana Hadžića po 250.000 evra.

Savet za nacionalnu bezbednost je svojevremeno na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom raspisao nagradu od po milion evra za informacije koja će dovesti do lociranja i hapšenja haških optuženika Ratka Mladića.

Nagrada SAD

Nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi vodila hapšenja Mladića svojevremeno je raspisao i američki Stejt department. Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt objavila je 1999. program kojim nudi nagradu do pet miliona dolara za informaciju. Raspisivanje takve nagrade odobrio je i američki Kongres. SAD su koristile sličan program u poteri za počiniocima terorističkih napada u Americi i u više slučajeva, poput dvostrukog ubistva na ulazu u sedište CIA i podmetanja bombe u zgradi Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari