Narodna biblioteka ,,Ilija M Petrović“u Požarevcu za slepa i slabovida lica kupila je računar i softver koji je već instalisan u prostorijama ove kulturne ustanove. Novac za kupovinu obezbeđen je zahvaljujući Biblionetu, bibliotekarsko stručno naučnom skupu na kome su učestvovali predstavnici više od 12o najvećih biblioteka u Srbiji a koji je održan u Požarevcu.


– U okviru Biblioneta organizovano je više kulturnih sadržaja a jedan je bio predstava ,, Hodnici žuti, purpurni plavi“ radionice ,,Integracije“, nevladine organizacije na čijem je čelu poznati glumac Miki Manojlović. Novac od te predstave koji je ostvaren prodajom karata, a u kojoj učestvuju slepa i slabovida lica i Nebojša Dugalić kao jedini profesionalni glumac, upotrebljen je za kupovinu prvog računara i softvera za slepa i slabovida lica. Računar sa softverom već se nalazi u biblioteci i svakodnevno mogu da ga koriste ta hendikepirana lica. Istovremeno kod Ministarstva za kulturu Srbije konkurisali smo sa projektom za nabavku građe za slepa i slabovida lica i očekujemo da to bude pozitivno rešeno, ističe direktorka Narodne bibliotke u Požarevcu Beba Stanković.

Sem slepim i slabovidim licima Narodna biblioteka nastoji da knjigu približi svim slojevima društva. U akciji ,,65 plus“ trajne besplatne članske karte daju se svim osobama koje su napunile 65 godina i starijim. Takođe i redovni studenti, uz indeks, mogu besplatno da koriste knjige a plaćanja članarine oslobođeni su i učenici osnovnih škola do drugog razreda starosti. Besplatno knjige mogu da koriste i dobrovoljni davaoci krvi kao i oni koji zaveštavaju svoje organe. Zahvaljujući svim tim akcijama iz godine u godinu povećava se broj čitalaca. Lane ih je u odnosu na 2oo9.godinu bilo više čak za 2o procenata a dobri rezultati beleže se i na početku ove godine. U Narodnoj biblioteci u Požarevcu članarina za ovu godinu je 8oo dinara a ako se učlane dva člana iste porodice člansku kartu mogu dobiti za hiljadu dinara. Postoji popust i za kolektivni upis gde je cena članske karte 6oo dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari