„Katalonci su glasali za nezavisnost. Pobedili smo“, rekao je Artur Mas, predsednik španske pokrajine Katalonije, gde su u nedelju održani parlamentarni izbori, koji se doživljavaju kao svojevrsni referendum o otcepljenju.

Masova koalicija „Zajedno za Da“ (Junts pell Si) osvojila je 62 poslanička mesta. Ako se udruži sa ekstremno levičarskom strankom „Kandidatura narodnog jedinstva“ (CUP), kojoj će pripasti deset mesta u parlamentu, mogla bi da obezbedi parlamentarnu većinu. Uoči izbora koalicija „Zajedno za Da“ je obećala da će u slučaju pobede sprovesti „akcioni plan“ za proglašenje nezavisne katalonske države u sledećih 18 meseci.

Mas je na vlasti od 2010, a na funkciji šefa katalonske regionalne vlade je reizabran u decembru 2012, nakon što je njegova stranka desnog centra Konvergencija i savez sklopila (naizgled nemogući) pakt s Republikanskom levicom, strankom levog centra. Uprkos njihovom tradicionalnom ideološkom razmimoilaženju, dve partije su obećale da će raditi na raspisivanju referenduma o otcepljenju Katalonije od Španije, ne obazirući se na žestoko protivljenje Vlade u Madridu. Pošto je španski Ustavni sud upozorio da bi planirani referendum bio neustavan, Mas je rekao da glasanje, koje je i održano u novembru 2014, neće biti obavezujuće prirode, ali je podršku za nezavisnost sa 80 odsto glasova ocenio kao „veliki uspeh“.

Mas veći deo svoje karijere nije bio za potpunu nezavisnost Katalonije, ali je u poslednjih nekoliko godina promenio stav. Od 2007. predvodi napore za oživljavanje katalonskog nacionalizma. Tokom dugogodišnje karijere bio je na različitim pozicijama na opštinskom i regionalnom nivou. U Gradskom veću Barselone je radio do 1995, kada ulazi u Parlament Katalonije. Za vreme administracije katalonskog premijera Jordija Pujola bio je na više visokih funkcija, uključujući funkciju ministra ekonomije i finansija, da bi 2000. bio imenovan za portparola katalonske vlade, a godinu dana kasnije za potpredsednika Vlade u Barseloni.

Artur Mas je rođen 1956. u Barseloni kao najstarije od četvoro dece. Na Univerzitetu u rodnom gradu je stekao diplomu iz biznisa i ekonomskih nauka, a tokom prve dve godine je studirao i prava. Tečno govori engleski i francuski. Oženjen je i ima dva sina i kćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari