Pored informacije o obezbeđivanju sredstava za novi Dečji vrtić, sa sednice Gradskog veća, na kojoj je raspravljano o veoma obimnom dnevnom redu, kao najbitnije izdvajamo tačke o prvom rebalansu ovogodišnjeg budžeta koji će se pred odbornicima gradske Skupštine naći na sednici tokom naredne nedelje. Povećanje prihodne strane dogodilo se zbog preuzimanja neutrošenih sredstava iz prošle godine, konačno utvrđenog iznosa transfernih sredstava iz Republike kao i kreditnog zaduženja od 106 miliona dinara. Tansferna sredstva, Memorandumom o budžetu Republike Srbije povećana su za 32 miliona, i sada iznose 238 miliona.

– Ukupno prihodna strana povećana je za 832 miliona dinara. Kada je reč o rashodima 750 miliona su preuzete obaveze iz prošle godine, uglavnom Direkcije za izgradnju, Fonda za zaštitu životne sredine i Agrarnog fonda… Novonastali rashodi iznose 82 miliona dinara, a među njima su sredstva za program za unapređenje bezbednosti saobraćaja (4,5 miliona), za bežični internet za Sunčani i Gradski park (400 hiljada), 3,2 miliona za naknadu plaćenu Putevima Srbije koja se odnosi na fekalni kolektor u Dunavskoj ulici, 2 miliona za subvencionisanje karte na gradskom bazenu, 3,2 miliona za fiskulturnu salu u OŠ „Sveti Sava“ čiji se završetak očekuje krajem maja, 7 miliona za izgradnju pružnog prelaza „Meminac“, a za milion dinara povećane su dotacije za lekove penzionerima.

Dodatna sredstva odobrena su i za subvencionisanje zapošljavanja i samozapošljavanja. Doneta je i odluka o servisiranju duga za tri projekta: završetak fasade u OŠ „Dositej Obradović“, fekalni kolektor u Dunavskoj i kišni kolektor u Knez Miloševom vencu. Takođe, Požarevac će učestvovati i u projektu socijalne inkluzije lica sa posebnim potrebama vrednosti 352 hiljade evra u saradnji sa opštinama Golubac, Kučevo i Žabari.

– Nakon tri decenije, grad Požarevac dobija potpuno nov objekat Dečjeg vrtića u kome će biti mesta za oko 150 mališana. Odlukom Vlade republike Srbije o raspodeli sredstava iz Nacionalnog investicionog plana za 2.011. godinu, gradu Požarevcu odobreno je 35 miliona dinara a približno toj sumi za ovu investiciju biće izdvojeno i iz budžeta. Korisna površina novog objekta biće 1.250 kvadratnih metara. Prema projektu, ovaj veoma značajan objekat, kojim će biti znatno smanjen broj dece na čekanju za smeštaj u jaslice, biće izgrađen na području Mesne zajednice „Burjan“, u Drvarskoj ulici a prve mališane primiće do kraja ove godine, istakla je Vukica Vasić.

Načelnik Gradske uprave Goran Milenković izvestio je o godišnjem izveštaju rada uprave napominjući da je najviše problema uočeno u postupku legalizacije, ali da se njegovom rešavanju prišlo sistemski. – U toku je skupštinska rasprava o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnju koji će otvoriti mogućnost da ovi postupci teku brže. Gradska uprava, rečeno je, radi i na širenju elektronskog registra matičnih knjiga. Takođe, u toku je tehničko opremanje komunalne policije.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević govorio je, između ostalog, o pokretanju izrade regulacionog plana obilaznice gde je Direkcija za izgradnju protekle godine izvršila snimanje. Sem što je izrada plana skupa, objasnio je, reč je o regionalnom putu te u postupak mora biti uključena i republička Direkcija za puteve. – Požarevac ima interes da taj put bude proglašen za regionalni jer bi u tom slučaju sve puteve koji su regionalni i prolaze kroz grad, proglasiti lokalnim, što znači da njihovo održavanje prelazi u ingerenciju grada. Sa druge strane to je i velika razvojna šansa za buduću industrijsku zonu koja bi se nalazila uz nju – istakao je Milosavljević.

Na sednici Veća razmatrana je i promenjena odluka o dodeljivanju nagrada i povelja Grada koja podrazumeva da broj nagrada bude ograničen na pet. Najvažnija novina je ta što će svi građani moći da predlažu najzaslužnije za boljitke u različitim oblastima. Na sednici su razmatrani i programi rada i poslovanja javnih preduzeća i ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari