Vlada Srbije je odobrila Rudarsko topioničarskom basenu Bor da dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku obezbedi sredstva za finansiranje preostalih ugovornih obaveza u iznosu 131.795.000 evra.


– Prethodnim zaključcima Vlada je donela odluke da RTB Bor može da se zaduži 170 miliona evra, pa će sa dodatnim zaduženjem ukupna ulaganja u projekat „Nova topionica“ biti 301,8 miliona evra. Od te sume, za topionicu i fabriku sumporne kiseline predviđeno je 210 miliona evra, a ostatak za radove u nadležnosti RTB Bor, poput izgradnje flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane, prateće infrastrukture, pa sve do taksi, carina i osiguranja – izjavio je zamenik generalnog direktora RTB Bor za investicije Milinko Živković.

Na predlog Ministarstva privrede i finansija, Vlada je novim zaključkom praktično dozvolila borskom basenu da pribavi dodatna sredstva neophodna za završetak projekta. Od 131,8 miliona evra, za dodatne lokalne radove koji su nadležnosti SNC Lavalina, generalnog projektanta i izvođača, predviđeno je 40 miliona evra, dok je ostatak namenjen za prateće fabrike koje kombinat bakra mora da izgradi kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi – iskorišćenje bakra 98 i sumpor-dioksida 98,5 procenata – objašnjava Živković.

On dodaje da se topionica projektuje i gradi parcijalno, pa je i projekcija finansija rađena na osnovu jediničnih cena i količina, kao i da su od SNC Lavalina stigli novi projekti i oni koštaju četrdesetak miliona evra.

Kako saznajemo, osnovni radovi po projektu „Nova topionica“ biće završeni do kraja ove godine, a nova fabrika sumporne kiseline i ranije. Mada se ovakva postrojenja u svetu „uhodavaju“ po nekoliko meseci, negde čak i celu godinu, u kombinatu bakra u Boru kažu da će nastojati da to bude brže i da u prvim mesecima 2014. počne da radi punom parom. Očekivanja su da se te prve godine preradi 300.000 tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, kako je predviđeno i biznis-planom kompanije, a da pun kapacitet i prerada 400.000 tona koncentrata godišnje krene od 2016. godine.

– Proizvodnja u Basenu iz godine u godinu raste, a finansijski rezultati se poboljšavaju. Od proizvodnje nepunih 10.000 tona katodnog bakra koju smo imali 2004, kada je ukupno dato 1,7 miliona tona iskopina, prošle godine došli smo do 47,5 miliona tona iskopina, odnosno 33 miliona tona raskrivke i oko 14 miliona tona rude. To je 19 puta više raskrivke, tri i po puta više bakra i rude i šest puta više zlata. Tako se kretao i finansijski rezultat, pa smo od minusa „teškog“ 40,7 miliona dolara u 2004. godini, postepeno u 2012. došli do plusa iz tekućeg poslovanja od oko 50 miliona dolara – kaže Milinko Živković.

U skladu sa preporukom Vlade, RTB Bor treba da sa Ministarstvom finansija i privrede pronađe konsultanta koji će menadžmentu pružiti stručnu podršku u definisanju razvojne strategije poslovanja, radi povećanja plasmana proizvoda i boljeg pozicioniranja na svetskom tržištu kroz podizanje nivoa konkurentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari