Tokom boravka u Pljevljima mnistar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović i direktor Direkcije javnih radova Crne Gore Žarko Živković saglasili su se da radovi na obnovi infrastrukture, stambenih i pomoćnih objekata u Bukovici teku po planu, te da će biti nastavljeni istom dinamikom i naredne godine. Do sada je završeno 70 objekata, a do kraja godine će biti završeno još 15. Nove kuće su dobile i tri porodice srpske nacionalnosti. Ministar Numanović je kazao da je jedna trećina objekata useljena, da tokom ljeta dolazi značajan broj Bukovičana i bavi se poljoprivredom. On se nada da će naredne godine Vladin projekat obnove Bukovice biti u potpunosti završen.


– Projekat obnove Bukovice koji realizujemo od 2008. godine se uspješno realizuje, najviše zahvaljujući razumijevanju i podršci Udruženjima Bukovičana, povratnicima, domicilnom stanovništvu i lokalnoj samoupravi. Sve što smo do sada uradili stavljeno je u funkciju stanovništvu Bukovice. Na naše zadovoljstvo jedan broj stanovnika se vratio i nastavio da živi u svojim novoizgrađenim objektima, a nama ostaje da nakon završetka ovog projekta, radimo na novom projektu valorizacije poljoprivrednog potencijala ovog kraja, jer je urađena dobra infrastruktura u vidu puteva i elektro-mreže i nadamo se da će sudbina Bukovičana biti vezana za svoj kraj i očekujemo da će mnogi naći načina da kroz biznis nastave život u Bukovici, istakao je Numanović.

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Lola Đačić kazao je da će opština preuzeti obavezu održavanja putne infrastrukture nakon završetka projekta, te da će donijeti podsticajne mjere za povratnike, kako bi se što lakše bavili poljoprivredom i kako bi život u Bukovici bio što bolji. „Država je u ovom projektu pokazala punu odgovornost i mi kao lokalna uprava ćemo da podstaknemo one porodice koje su se vratile da se bave poljoprivredom. Ja ću obići Bukovicu kako bi sagledali mogućnosti jačanja bavljenja poljoprivredom“, istakao je Đačić.

Udruženje Bukovičana iz Sarajeva je izrazilo zahvalnost Vladi Crne Gore na projektu obnove Bukovice, a Udruženje Bukovičana iz Pljevalja je nezadovoljno dinamikom i kvalitetom izvedenih radova, neažurnom evidencijom stanovništva koje je živjelo 1992. godine u Bukovici, kao i prigovor što je iz istog fonda izgrađena kuća porodici ratnog zločinca, koji je pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog počinjenih zločina u Foči.

Etničko čišćenje

Prema izvještaju Udruženja građana Bukovice iz Pljevalja, tokom rata u susjednoj BiH, od 1992 do 1995. raseljeno je 95 bošnjačkih porodica sa 277 članova, čime je ova teritorija gde su većinu činili Bošnjaci etnički očišćena. Ubijeno je šest Bošnjaka, zapaljeno je više od deset kuća, kao i džamija u selu Planjsko, eksplozivom je porušen kameni minaret u selu Raščići, kidnapovano je i odvedeno u zatvor u Čajniče 11 ljudi, od kojih je petoro staraca nakon jedan mjesec vraćeno u Pljevlja, a ostali su razmijenjeni u Goraždu. Sve kuće su demolirane, a imovina opljačkana, desetine Bukovičana je pretučeno, dvoje je izvršilo samoubistvo. Do sada je rasvijetljen samo jedan slučaj, ubistvo Džafera Đoga, koji je sud kategorisao kao „obično“ ubistvo.

Optuženi oslobođeni

U sudskom procesu koji je vođen u bjelopoljskom Višem sudu u slučaju Bukovica koji je podiglo državno tužilaštvo, optuženo je sedam pripadnika VJ i policije Crne Gore i svi su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, kako je navedeno u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari