Rekonstrukcija srednjovekovne Ramske tvrđave kod Velikog Gradišta sprovodiće se u pet faza i uz ulaganje 1,5 miliona evra. Prema idejnom projektu, koji su u Velikom Gradištu predstavili autori, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na čelu sa arhitektkinjom Svetlanom Vukadinović, obnova tvrđave odvijaće se od 2013. do 2018. godine.

 – Izradu glavnog projekta i arheološka istraživanja, u vrednosti od 500.000 evra, finansiraće lokalna samouprava i resorna republička ministarstva. Glavni deo projekta, konzervaciju i restauraciju same tvrđave, finansiraće Republika Turska, sa oko milion evra, preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj «Tika» – kažu u opštini Veliko Gradište.

Svoje učešće u projektu obnove Turska je najavila još 2009. godine, jer se radi o vojničkom, artiljerijskom utvrđenju koju je podigla turska vojska, 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1480-1512). Turci su ovu tvrđavu, pod prvobitnim nazivom Ihram, podigli na desnoj obali Dunava, radi osvajanja Panonske nizije. Nedaleko od utvrđenja, podignutog u blizini antičkog grada Lederate, nalaze se tursko kupatilo «amam» i stari karavansaraj, namenjen smeštaju putnika i trgovaca, koji je jedan od najočuvanijih na teritoriji Srbije. Sama Ramska tvrđava jedna je od sedam srednjovekovnih utvrđenja podignutih na obalama Dunava u njegovom toku kroz Srbiju. Sazidana je u obliku nepravilnog petougla i prostire se na površini od oko 850 kvadrata.

Tvrđava u svom sastavu ima i pet kula, od kojih je u najgorem stanju jugoistočna, jer je oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme austro-turskog rata. Tokom rekonstrukcije bedema i kula, unutar i izvan Ramske tvrđave odvijaće se i arheološka istraživanja. Osim stručnjaka arheologa, na poslovima iskopavanja biće neophodna i lokalna radna snaga, koja će na ovom projektu biti uposlena tokom narednih pet godina. Nakon zaršetka obnove Ramske tvrđave, u opštini Veliko Gradište nadaju se da će privući još veći broj domaćih i stranih turista.

– Zahvaljujući uređenju turističko-sportskog kompleksa na Srebrnom jezeru, broj turista u Velikom Gradištu prošle godine povećan je za 20 odsto u odnosu na 2011. godinu. Nakon obnove Ramske tvrđave, računamo na još veći broj turističkih poseta i noćenja – kaže Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. Ramska tvrđava nalazi se na samo 17 kilometara udaljenosti od Đerdapske magistrale, što posebno pogoduje turistima koji prolaze kroz ovaj deo istočne Srbije. Poseta ovom srednjovekovnom objektu biće omogućena i turističkim brodovima, jer se u njenom podnožju planira izgradnja pristaništa.

Brojni primerci oružja i oruđa

Prvi značajniji arheološki nalazi sa Ramske tvrđave i njene neposredne okoline zabeleženi su u prvoj polovini 20. veka. Tada su pronađeni brojni primerci oružja i oruđa, kao i nekoliko primeraka nakita, koji se danas nalaze u Narodnom muzeju Požarevac i kod privatnih lica. Takođe, nađene su keramičke kućne posude i metalni predmeti, poput noževa, makaza i ključeva za katance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari