Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu, koje predvodi Esad Džudžević najavilo je da će u Sarajevu, u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, biti potpisana Deklaracija o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku/Crnoj Gori i Srbiji i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom. U izjavi za Sandžak Danas datoj pred potpisivanje Deklaracije Esad Džudžević kaže da će ovaj dokument omogućiti institucionalizaciju odnosa između Bošnjaka koji žive u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.


– Deklaracija predstavlja doprinos saradnji i dobrim odnosima ove tri države, regionalnoj saradnji i sigurnosti. Istovremeno doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta Bošnjaka u ove tri zemlje i ostvarivanje prava u skladu sa domaćim zakonodavstvima i međunarodnim standardima, kaže Džudžević. Prema njegovim rečima, standardi EU kojoj teže sve tri zemlje podrazumevaju zaštitu nacionalnih manjina i prekograničnu saradnju, kao i zaštitu posebnosti oblasti u kojima žive pripadnici etničkih manjina. Upitan da li strahuje da bi neki krugovi ovaj potez mogli da shvate kao navodni dokaz separatističkih pretenzija, Džudžević odgovara da je smisao deklaracije „apsolutno suprotan“. „Praktična primena pozitivnih iskustava EU i ispunjenje standarda najbolja je brana mogućim manipulacijama“, poručuje Džudžević.

BNV je najavilo da će Deklaraciju potpisati prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (Bosna i Hercegovina), Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Srbija), i akademik Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačkog vijeća (Crna Gora). U saopštenju BNV se dodaje da će tim povodom, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primiti u zgradi Predsedništva BiH potpisnike ovog dokumenta.

Očekujem izbore

Bošnjačko nacionalno vijeće koje predvodi Džudžević je u tehničkom mandatu, država Srbija ga priznaje, za razliku od BNV koje je formirala Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića, koje Srbija ignoriše. Džudžević kaže da očekuje da naredna vlada Srbije reši problem paralelnih nacionalnih saveta Bošnjaka. „Nadam se da će sledeća vlada imati ministarstvo za ljudska prava i nacionalne manjine. Očekuje da po formiranju vlade, takvo ministarstvo raspiše izbore za BNV“, dodaje Džudžević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari